НОВИНИ

Започва мащабна акция за спазване на правилата на пътя в цялата страна

bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 21.06.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Мащабна акция на "Пътна полиция" започва на територията на цялата страна. МВР затяга контрола заради зачестилите инциденти.

Проверките ще се извършват от няколко органа едновременно. Акцията е всеобхватна.

"Всеобхватната проверка, която стартира днес, е насочена към водачите на превозни средства по отношение на спазването от тях на Закона за движение по пътищата", заяви на брифинг главен инспектор Мария Ботева.

В проверките ще вземат участие екипи на МВР, АПИ, ИААА, ДАБДП, Агенция "Митници" и НАП.

"Акцентът в проверката е към спазване на правилата по отношение на използването на обезопасителните системи - колани, в това число за деца и пътниците в автобуси и микробуси", допълни Мария Ботева.

По думите ѝ целта е да не се допуска неправоспособни водачи на превозни средства да ги управляват, защото това е рисково, а не рядко срещано явление.

Предстои да започне проверка в обедните часове и в Бургас.

"Проверките ще продължат, изготвен е график съвместно между институциите и този график ще продължи да се изпълнява до края на годината, респективно през следващата година. Поставянето на колани в превозните средства, предназначени за превоз на хора (автобуси) и товари, е задължително и има начини, по които водачът да ги уведоми", добави Мария Ботева.

Светослав Васев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" заяви, че се забелязва тенденция на незнание за поставяне на колан в автобусите, както и на хората на задната седалка в автомобилите. Според него обезопасяването с колан отнема секунди и спасява животи. "Размерът на санкцията е 50 лева", каза още Светослав Васев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички резултати от футболните квалификации за Евро 2024
Всички резултати от футболните квалификации за Евро 2024
Роналдо донесе победа на Португалия в мач №200 за националния отбор
Роналдо донесе победа на Португалия в мач №200 за националния отбор