НОВИНИ

Заради сваления самолет Москва сипе обвинения, Киев иска разследване

Съветът на ООН се събира извънредно заради самолета, разбил се в района на Белгород

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:55, 25.01.2024 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Съветът за сигурност на ООН се събира тази вечер на извънредно заседание по молба на Русия, която обвинява Украйна за сваления руски транспортен самолет. Киев от своя страна настоява екипи на ООН и Червения кръст да разследват случая на място. Самолетът ИЛ-76 със 74 души на борда се разби в района на Белгород, на 45 километра от границата с Украйна. Все повече обаче се заплитат версиите и въпросите са повече от отговорите - и от руска и от украинска страна.

Москва не спира да произвежда масиран информационен шум по всички възможни канали, като засипва Киев с обвинения. Държавната агенция ТАСС съобщи за фрагменти, които вероятно са парчета от ракета, открита близо до мястото, където е паднал транспортният самолет. Говорителят на Кремъл определи като "чудовищен" факта, че украинците са ликвидирали свои военнопленници само денонощие преди те да се приберат у дома. А руският депутат и пенсиониран генерал Андрей Картаполов, който вчера допусна, че транспортният ИЛ-76 е бил свален свален с доставена от Запада ракетна система Пейтриът, днес беше още по-убеден в твърденията си.

"Украинската страна беше официално предупредена, подчертавам - официално предупредена 15 минути преди самолетът да навлезе в зоната. Предоставена им е пълна информация. Получаването е потвърдено от Главното разузнавателно управление на украинските въоръжени сили. Всички знаем много добре какво се случи след това", каза Андрей Картаполов, депутат от руската Дума.

Тъкмо обратното твърдят от украинското военно разузнаване - че Русия не ги е информирала за организирането на полета нито писмено, нито устно. Киев не спира да настоява за информация относво товара на самолета и съдбата на украинските военнопленници.

"Ако руснаците имаха някакви снимки или видеозаписи и можеха да покажат местоположението на нашите военнопленници, те вече щяха да го направят. Не виждаме никакви индикации, че в самолета е имало толкова голям брой хора", смята Дмитро Любинец, украински омбудсман за правата на човека.

Киев съобщи, че няколко украински агенции са започнали вътрешно разследване на случая със сваления самолет, но настоява и за международно разследване. Засега единствено руски екипи имат достъп до зоната с останките. ТАСС съобщи, че черните кутии на самолета са открити и ще бъдат изследвани в московска лаборатория. Според Киев руските власти едва ли ще допуснат чужди екипи до мястото с отломките.

Тази вечер Русия публикува нови кадри от мястото на инцидента. На 39-секундния запис се вижда обгоряло поле и малка част от самолета - усукан метал и кабели и няколко останки от човешки тела. Кадрите бяха разпространени от руския Следствен комитет, който обяви, че е започнал разследване на катастрофата, причинена според него от "ракета, дошла от територията на Украйна".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола обяви, че Ерлинг Холанд няма да играе срещу Тотнъм за Купата на Англия утре, но е близо до завръщане на терена
Гуардиола обяви, че Ерлинг Холанд няма да играе срещу Тотнъм за Купата на Англия утре, но е близо до завръщане на терена
СПЕЦИАЛНО: Мащабно изследване на колективния геном на българите
СПЕЦИАЛНО: Мащабно изследване на колективния геном на българите