НОВИНИ

Защо намалява производството на тютюн в община Сатовча?

bnt avatar logo
от БНТ
06:47, 16.01.2024
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Все по-малко семейства отглеждат тютюн в района на община Сатовча. До преди няколко години хората, работещи в този отрасъл, са били хиляди, а сега са намалели драстично. Какви са причините за масовото отказване от тютюнопроизводство и с какво са го заменили хората в планинската община?

Ниски изкупни цени, непосилен труд и застаряващо население. Така най-общо могат да бъдат очертани причините за намаляващото все повече производство на тютюн в планинската община Сатовча.

"Ниската цена. За какво ще работиш?! За 7 - 8 лв. за един килограм тютюн? Една кутия цигари е 10 лв., а един килограм 6 - 7 лв., то просто няма логика."

"Няма кой да сее. Младите избягаха навънка, ние остаряваме, счупих краката, няма как да нося, нямам кола, нямам магаре."

"Тютюна и да го платят със злато, не с български пари, пак няма да го сея. Като съм го сял 50 години, не съм постигнал нищо. Едва съм построил една къща да живея… А па за почивка да не правим, за море да не приказваме, аз не знам какво е морето. Та ще ида да му сея аз тютюн. 50 години като го сях нищо не постигнах."

Стимул за хората вече не е и продължаващото финансово подпомагане на сектора.

"В момента тече регистрация за подпомагане на тютюнопроизводителите, които са работили тютюн 2016, 2017 или 2018 година. Ориенталските тютюни, които са работили тези години, които казах … до 2 тона ще получат по 5,50 лв. на килограм, а другите над 2 тона ориенталски тютюн - 4,13 лв на килограм", каза Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Съюза на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюн в България.

В общината през последните години все повече хората залагат на работата в шивашки цехове и добива на тикли, където заплащането е по-сигурно, казват местните. Голям е процентът и на тези, които са избрали да изкарват прехраната си зад граница.

"Младите хора в чужбина през лятото отиват в чужбина изкарват повече пари. Тука местните фирми, които са шивашки фирми, за жените и тикли за мъжете, но заплащането е по-слабо и дойде ли лятото, както се казва - всичко си вдига чукалата и бяга навън. Даже Гърция вече не е дестинация. Англия, Франция тия са, Белгия, Австрия."

"Чужбина, тикли и това е. Тиклите препитават хората това е основното."

"Сутрин стават рано тука в съседна Гърция картофи или други култури и така смятат, че повече приходи имат на месец в сравнение с тютюна и разходите за него", заяви Арбен Мименов, кмет на община Сатовча и председател на Съюза на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюн в България.

Въпреки че през последната кампания цените на ориенталския тютюн са се повишили, и той е изкупуван между 7 и 10 лв. за килограм в зависимост от сорта, в района на Сатовча продължава да намалява броя на регистрираните производители. През последната година общото количество отгледан тютюн в цялата община е около 100 - 150 тона, докато преди 7-8 години е било 1500 тона, отчитат тютюнопроизводителите.

Автор: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици във Варна масово пресичат неправилно оживен булевард
Ученици във Варна масово пресичат неправилно оживен булевард
Израелската армия продължава натиска над Хамас
Израелската армия продължава натиска над Хамас