НОВИНИ

Защо Зеленски уволнява приближените си?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:28, 18.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
зеленски уволнява приближените
Слушай новината

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отстрани от длъжност ръководителя на Службата за сигурност на страната и главния прокурор. Мярката е временна. Причина за нея са стотиците разследвания за държавна измяна и сътрудничество с Русия на служители, подчинени на двамата.

Приятелят на Володимир Зеленски от детството Иван Баканов, който оглавяваше Службите за сигурност, беше уволнен. Украинският президент отстрани от длъжност и близката си съратничка - главният прокурор Ирина Венедиктова.

"Регистрирани са 651 наказателни производства за държавна измяна и колаборационистическа дейност на служители на прокуратурата, органите на досъдебното следствие и други правоохранителни органи", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Още от началото на войната в Украйна има недоволство срещу действията на Службата за сигурност. Критиките са свързани най-вече с падането на Херсон. Градът беше превзет на 7-ия ден от началото на военните действия.

"Подобни престъпления срещу националната сигурност и разкритите връзки между служителите на силите за сигурност на Украйна и специалните служби на Русия поставят много сериозни въпроси. Всеки от тези въпроси ще получи правилен отговор", допълни Володимир Зеленски.

60 служители на Службата за сигурност и прокуратурата са останали в окупираните територии и работят с Русия, съобщи Зеленски. В началото на войната по обвинение в държавна измяна е бил арестуван директорът на Службите за сигурност в Крим.

"Невъзможно е да се преброи артилерията, която е била използвана срещу нашата страна и нашия народ. Но определено е възможно всички руски военнопрестъпници да бъдат изправени пред правосъдието", добави Володимир Зеленски.

Иван Баканов е първият от най-близкото обкръжение на Зеленски, който напуска властта. Двамата са израснали в един и същ квартал. Баканов е юрист по образование. Работил е в продуцентските компании на Зеленски. След това заел висш пост в партията му, а от 2019 година оглавява Службата за сигурност.

Тогава опозицията остро критикува, че разузнавателната агенция се поверява на бивш филмов продуцент. Службата за сигурност на Украйна има 30 000 служители, което е почти седем пъти повече от персонала на MI5 и почти колкото на ФБР.

Ирина Венедиктова е първата жена главен прокурор в Украйна. Тя е на поста от 2020 година. Зеленски отстрани предшественика ѝ, обвинявайки го, че не се справя със задълженията си.

Венедиктова изигра важна роля в разследванията на военните престъпления от началото на войната. Преди месец тя заяви, че разследват около 21 000 случая. На поста на Венедиктова застава нейният заместник.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски, ЦСКА и Ботев Пловдив научиха евентуалните си съперници в Лигата на конференциите
Левски, ЦСКА и Ботев Пловдив научиха евентуалните си съперници в Лигата на конференциите
България и Грузия подписаха меморандум за взаимопомощ във волейбола
България и Грузия подписаха меморандум за взаимопомощ във волейбола