Здравният министър за мерките: Няма да има разхлабване по области

от БНТ
17:08, 20.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Още
здравният министър мерките разхлабване области
Снимка: БГНЕС
Слушай новината (бета)

Здравният министър Костадин Ангелов потвърди позицията си, че ако няма покачване на заболеваемостта от 18 февруари, ще отворят ресторанти и молове. А ако тенденцията се запази, две седмици след това ще могат да отворят и нощните заведения.

Министърът заяви, че няма да има разхлабване на мерките в отделни области с намаляване на заболяването, въпреки че такова предложение е било широко обсъждано.

"Вече нямаме клъстерно разпространение на заболяването. Имаме дифузно, така че това са нашите мерки, които ще предложим. Решения под натиск никога не съм взимал", категоричен е здравният министър.

Темата за отпускане на мерките за заведенията коментира и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му, диалогът с представителите на бранша е тежък - спорът е до колко часа ще работят заведенията и от кога да бъдат отворени.

И доц. Ангел Кунчев се ваксинира срещу COVID-19

Според Кунчев е реалистично масовата имунизация да започне в края на април, ако бъде одобрена ваксината на "Астра Зенека". На Кунчев днес беше поставена първата доза от ваксината на "Пфайзер".

"В четвърта фаза, когато всеки, който желае се записва при своя личен лекар и прави ваксината - то това е най-масовата фаза. Включително и хора, които не са здравноосигурени и нямат личен лекар, за тях пък ще осигурим възможност да се имунизират при екипите на районните здравни инспекции. така че това е фазата, в която всеки който реши ще може да се имунизира.", обясни доц. Ангел Кунчев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна демонтиране на релсите в затворения участък на метрото
Започна демонтиране на релсите в затворения участък на метрото
Германия удължава затварянето до 14 февруари
Германия удължава затварянето до 14 февруари