НОВИНИ

Зеленски с реч пред Европейския парламент

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:27, 09.02.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
живо украинският президент говори среща върха
Слушай новината

Европа остава свободна, докато ние сме заедно, а заедно ни е грижа за Европа - това каза украинският президент Володимир Зеленски в обръщението си към Европейския парламент.

Украйна и Европа се защитават от най-голямата антиевропейска сила в модерния свят. Русия се стреми да унищожи европейския начин на живот, няма да го допуснем, каза Зеленски в Брюксел.

"Тук съм, за да защитя нашия начин на живот, на всички украинци на всякаква възраст и политически убеждения, на различен житейски път. Но ние имаме обща европейска история. Те се опитват да заличат украинския и европейския начин на живот чрез ужасна война, защото искат да разрушат тази европейски начин на живот. Няма да го позволим! Ние се защитаваме от най-антиевропейските сили в съвременния свят. Ние, украинците, се защитаваме на бойното поле заедно с вас! Украйна ще бъде член на Европейския съюз, победилата Украйна ще бъде член на Европейския съюз, Европейският съюз означава победа!", каза Зеленски.

Радев и Зеленски пристигат в Брюксел за срещата на лидерите на страните от ЕС

Посланието на ЕС към Украйна е ясно - солидарност и подкрепа - дотогава, докато е необходимо. Големият въпрос обаче е дали Брюксел ще даде на Киев това, което иска - повече оръжие и бойни самолети, са първите коментари след речта на Зеленски пред Европейския парламент.

В края изявата си украинският президент получи знаме на Европейския съюз.

Очаква се европейските лидери да обсъдят военната и финансовата помощ за Киев, използването на замразените руски активи в размер на 300 млрд. долара за възстановяването на Украйна, както и подвеждането под съдебна отговорност на Путин и виновните за военните престъпления.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест на СОС: Спорове за изсечените дървета в Борисовата градина
Протест на СОС: Спорове за изсечените дървета в Борисовата градина
Станислав Костов подписа с Локомотив София
Станислав Костов подписа с Локомотив София