НОВИНИ

Зеленски за атаката срещу болница в Мариупол: Руснаците са били излъгани, че там са базирани националисти

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:45, 10.03.2022
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Взаимни обвинения между Киев и Москва след нападението срещу родилен дом в Мариупол. Трима души, сред които и едно дете, бяха убити при въздушния удар, нанесен от руските сили в момент, когато е трябвало да бъде в сила прекратяване на огъня с цел изтегляне на мирни граждани. 17 души са ранени, съобщи президентът Зеленски и нарече лъжа твърденията на Москва, че в болницата не е имало пациенти.

Мащабът на пораженията върху родилен дом и детска болница е огромен, показват кадрите на градския съвет на Мариупол. На тях се виждат хора, които се опитват да избягат от поразените сгради. Президентът Зеленски съобщи, че ранените са деца, жени и медицински персонал.

"Руснаците са били излъгани, че в болницата няма пациенти, както и че няма жени и деца в родилното отделение. Руснаците са били излъгани за това, че там са базирани националисти. Както винаги, те лъжат с увереност. Военните престъпления не са възможни без пропаганда, с която да ги прикрият. Искам да им кажа едно нещо: ще ви бъде потърсена отговорност, както и на онези, които дават заповедите за бомбардиране на цивилни", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че руските сили не поразяват цивилни цели. От Анталия, където беше за преговори с украинския външен министър, Сергей Лавров също коментира темата.

"Не за първи път чуваме патетични вопли за така наречените зверства, извършени от руските въоръжени сили. В Съвета за сигурност на ООН представихме фактите, че тази болница отдавна е била завзета от батальона Азов и и други радикали. Те са прогонили родилките, сестрите и персонала. Това беше база на ултрарадикалния батальон Азов. Тези данни бяха представени преди три дни", заяви Сергей Лавров, външен министър на Русия.

Тези сателитни кадри са заснети преди и след началото на военната операция в Мариупол и показват мащаба на разрушенията в града. Повечето пострадали и унищожени сгради са жилищни блокове, домове и търговски обекти.

Пристанището на Азовско море със стратегическо значение за Русия, е на практика откъснато от света. Обсадата на града с близо половин милион души население, започна преди осем дни. Николай Осиченко, директор на Мариуполската телевизия, съобщава, че в града няма вода, ток, газ, нито отопление, а убитите са хиляди. Във Фейсбук той предава новини от града.

Пред екипа ни колеги журналисти, които се намират в Киев, споделиха, че вече седмица не могат да се свържат с децата и съпругите си в Мариупол. Те са в пълна неизвестност за съдбата им. С повечето жители на града няма никаква телефонна връзка. Някои от жителите на Мариупол, които успяват да достигат до покрайнините, въпреки продължаващите обстрели, се свързват с мрежи на мобилни оператори за кратко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България със седем титли от боксовия турнир "Емил Жечев"
България със седем титли от боксовия турнир "Емил Жечев"
Белберова и Таир загубиха в Пловдив, но запазиха шансове за европейския бронз по борба
Белберова и Таир загубиха в Пловдив, но запазиха шансове за европейския бронз по борба