НОВИНИ

Жълт код за опасни валежи и днес. Каква е равносметката след силната буря в София?

Над 230 сигнала са получени след пороя с градушка в столицата

Алекс Донев
от Алекс Донев
06:00, 23.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

От НИМХ предупреждават, че и за днес е обявен жълт код за опасни валежи в 13 области. Жълт предупредителен код за обилен валеж и гръмотевични бури е обявен за София област, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Видин, Враца, Монтана, Кюстендил, Стара Загора, Габрово, Велико Търново и Ловеч.

"Винаги трябва да имаме едно наум в края на май, когато въздушната маса е неустойчива и ще се развива купестодъждовна облачност. За София явление като вчерашното е много малко вероятно да се случи. На много места в страната ще има краткотрайни валежи, с гръмотевична дейност. Не са изключени и градушки. По-вероятни са в Централна и Северна България - в района на Централна Стара планина, както и в Родопите", каза в "Денят започва" Георги Цеков, дежурен синоптик в НИМХ.

Над 230 сигнала са получени след пороя с градушка, който се изсипа над София вчера.

Основната част от тях са за наводнени читалища, детски градини, приземни етажи, за запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони. Няма сигнали за бедстващи хора. Според данни на Националния институт по метеорология и хидрология над София са паднали между 20 и 60 литра дъжд на кв.м – най-много са били над югоизточните райони, в „Младост“ - 58 литра на кв.м, в Южен парк 36 литра на кв.м, във ВЕЦ Симеоново – 22 литра на кв.м. Градушката е била с размерите на лешник.

Екипите на пожарната са били извикани основно на територията на кварталите „Младост“, „Мусагеница“, "Дружба", "Слатина" и „Сухата река“. Отводнени са и обществени сгради и основни пътни артерии в София, които бяха наводнени от поройния дъжд. Мъжът, който беше ударен от мълния, е без опасност за живота, но е с изгаряния, съобщиха от болницата. Извършено е отводняване на дворове и мазета в селищата Яна, Кривина, Казичане, Бусманци и кв. “Враждебна“.

"На територията на София обстановката е нормална. В момента работим за отводняването на една сграда в район "Триадица". Градският транспорт върви нормално. Всички над 230 сигнала за завирени участъци, наводнени детски градини, читалища, подлези - бяха обработени заедно с екипите на "Пожарна безопасност". В момента са обработени над 45 сигнала от Дирекция "Аварийна помощ и превенция", така че за момента всичко е спокойно. Без електрозахранване има само два трафопоста с много малко абонати, които ще се възстановят", каза Красимир Димитров, директор на Дирекцията "Аварийна помощ и превенция" в СО.

Отводнен и измит тази нощ е транспортният подлез преди спирката "Света Анна" по бул. "Цариградско шосе" и движението по него е пуснато.

"Нивото на реките пада и ги наблюдаваме. Нивата им се вдигнаха вчера над 1,8 м. Повечето шахти са почистени, но при градушката листната маса влиза към дъждоприемните шахти", обясни още Красимир Димитров.

Вижте прякото включване на Алекс Донев

Почистват се дъждоприемните шахти от наноси и листна маса от фирмите, ангажирани с чистотата в града. Дейностите по контрол се извършват от екипите на Столичен инспекторат. Наблюдават се речните корита и общинските язовири. Реките текат в коритата си и няма опасност от разливи, водните количества в язовирите са в норма.

Столичната община изпълнява програма за почистване на речни корита, която включва над 270 участъци. Създадена е организация за почистване на близо 40 броя участъци, включващи реките Перловска, Владайска, Какач. Почистени са и водостоците на Южната дъга на Околовръстен път.

Аварийните екипи извършват и обходи на терен с цел превенция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън настоява за преговори за държавата Палестина
Байдън настоява за преговори за държавата Палестина
И днес не забравяйте чадърите
И днес не забравяйте чадърите