НОВИНИ

Жоан Мир е новият световен шампион в Moto GP

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:46, 16.11.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Други спортове
жоан мир новият световен шампион moto
Снимка:

23-годишният испански пилот на Сузуку грабна титлата предсрочно, кръг преди края, финиширайки на 9-та позиция в състезанието за "Гран При на Валенсия".

Титлата на Мир слага край на доминацията на Марк Маркес, който неизменно триумфираше в последните четири години. През този сезон обаче, пилотът на "Репсол Хонда" падна лошо още в откриващия старт за сезона и не кара в нито една надпревара до края.

Също така, това е девета поредна титла, която е спечелена от испански пилот, като в последните 11 сезона цели десет пъти шампион е ставал състезател от Испания. Единствения, който успя да стигне до титлата по време на тази хегемония беше австралиецът Кейси Стоунър, който триумфира през 2011.

Жоан Мир пък се превърна в първия пилот, който става шампион със Сузуки от 2000 година, когато триумфира Кени Робъртс младши.

Иначе надпреварата във Валенсия беше спечелена от италианецът Франко Морбидели с "Ямаха", който записа трета победа за сезона, изпреварвайки само с 93 хилядни от секундата Джак Милър (Австралия) с "Дукати".

Морбидели водеше през по-голямата част от състезанието, но Милър плътно го следваше, като австралиецът дори направи две успешни атаки в последната обиколка, но не успя да задържи първото място.

Трети на 3.006 секунди завърши Пол Еспаргаро (Испания) с КТМ, а Алекс Ринс със "Сузуки" остана четвърти на 3.697 секунди.

С победата Морбидели излезе на второ място в генералното класиране със 142 точки, а Ринс е трети с четири по-малко.

При конструкторите, преди последния кръг в Португалия Сузуки и Дукати делят първото място с 201 точки, а трети е тима на Ямаха със 188 пункта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 18 самолета с руски миротворци пристигнаха в Армения
Още 18 самолета с руски миротворци пристигнаха в Армения
Неприятности за Акрапович преди Вечното дерби
Неприятности за Акрапович преди Вечното дерби