НОВИНИ

Проф. Ангелов: България излиза от третата вълна на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
09:44, 22.04.2021
Чете се за: 07:00 мин.
Още
Слушай новината

България излиза и от третата вълна. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. Това заяви в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

„През цялото време ни водеше разумът, интелектът на нашите експерти и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение много скоро България ще се превърне в пример“, заяви той.

„Много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия. Такива резултати, които не могат да бъдат постигнати в много европейски страни“, допълни той.

Ангелов благодари на българските граждани, които спазват и вярват в противоепидемичните мерки.

За изминалото денонощие излекуваните отново са повече от новозаразените с коронавирус в страната. 2002 са новите случаи при направени 14215 теста. 3935 души са преборили с болестта. Починалите за денонощие са 100 души. В болница се лекуват 8435. От тях в интензивни отделения са 786. Заетостта на леглата за неусложнени случаи на национална база е 61%, а на интензивните – 65%.

„Задържаме хората, които са настанени в интензивните структури, като тук експертите считаме, че се наблюдава по-тежко протичане на заболяването по време на третата вълна. 3937 са излекуваните, като запазваме трайна тенденция за по-голям брой излекувани, спрямо броя на потвърдените случаи. 318 210 е общият брой на излекуваните. 15 618 са жертвите до момента от началото на пандемията“, обобщи още данните проф. Ангелов.

През изминалото денонощие са поставени 19168 дози ваксини. Така общо ваксинираните стават 676501. С втора доза вече са 143185 души.

Трябва да продължим и да запазим темпа на ваксинация. През месец май можем да достигнем до 55 000 ваксинирани на ден. Трябва да продължим да спазваме и противоепидемичните мерки: носенето на маски и избягване на масови събития, заяви министърът в оставка проф. Костадин Ангелов.

„В 12.00 часа ще направим ваксинационен щаб, за да вземем решение за ваксината на „Янсен“ и можем ли да си позволим отварянето на зелени коридори за ваксинация и пета фаза, ако оставим възрастните хора и тези с хронични заболявания да бъдат ваксинирани от общопрактикуващите лекари“, поясни той.

По думите му колективен имунитет може да бъде постигнат най-рано в края на юни, а в най-лошия вариант - в края на август.

За периода на последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 14-о място в Европейския съюз и на 5-о на Балканския полуостров, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Преди нас в Европа са Кипър, Швеция, Сан Марино, Хърватска, Франция, Андора, Унгария, Полша, Нидерландия, Естония, Словения и Люксембург. На Балканите с по-голяма заболеваемост от България са Турция, Сърбия, Северна Македония и Косово“, акцентира доц. Кунчев.

За същия период по смъртност страната ни се нарежда на 2-ро място в Европа след Унгария и на 3-о място на Балканите – след Босна и Херцеговина и Република Северна Македония.

В страната продължава тенденцията за намаляване на заболеваемостта. С най-висока заболеваемост са областите Варна, Русе, София-град, Перник, Добрич и София-област. Най-ниско е разпространението на COVID-19 в областите Разград, Видин, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Пазарджик, съобщи доц. Кунчев.

„Не трябва да сваляме бдителността, въпреки добрите тенденции“, апелира началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски.

Все още няма решение какви ще са ограничителните мерки около Великден, заяви министърът в оставка Костадин Ангелов. В момента се обсъжда какъв да бъде режимът за влизане в страната и до края на седмицата се очаква да има решение, потвърди той.

„До края на тази седмица или началото на следващата, ще имаме конкретни указания за влизане в страната, засягащи влизането на хора със завършена ваксинация, с отрицателни PCR или антигенен тест и за преболедували през последните шест месеца. Все още нямаме категорично решение“, заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

Той съобщи, че извънредната противоепидемична обстановката в страната трябва да продължи. Доц. Кунчев вчера е внесъл доклад то да бъде удължено с един месец. „Решението е за месец, за да не се спъват действията и решенията на бъдещето правителство. Ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение“, допълни Ангелов.

Европейската агенция за лекарства продължава да извършва анализ и оценка на всички разрешени за употреба ваксини, съобщи директорът на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов.

„В началото на седмицата ЕМА потвърди положителното съотношение полза-риск на ваксината на „Янсен“, след допълнителния анализ на данните за безопасност, което позволява на държавите в ЕС да продължат ваксинационните си кампании, включвайки тази ваксина“, допълни той.

Неофициално: Връщат Националния оперативен щаб, докато не изберат нов

Днес здравният министър в оставка Костадин Ангелов щеа бъде изслушан и в Комисията по здравеопазване към Народното събрание във връзка с пандемията. Ще бъдат обсъдени приоритетите в областта на здравеопазването и свързаните с тях предстоящи законодателни инициативи.

Миналата седмица Националният оперативен щаб беше разпуснат със заповед на премиера в оставка Бойко Борисов. Но след критики стана ясно, че ще остане да работи до избора на нов.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив (Пловдив) се справи с безличен Левски
Локомотив (Пловдив) се справи с безличен Левски
Хаджигенов: Ако за 2 г. не съберете доказателства за тежко престъпление, няма да ги съберете никога
Хаджигенов: Ако за 2 г. не съберете доказателства за тежко престъпление, няма да ги съберете никога