НОВИНИ

Мизерни условия в студентски общежития в страната - част от сградите са в разруха

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:29, 22.10.2022
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Два пъти повече студенти са пожелали да влязат в общежитие спрямо миналата година. От около 40 000 подадени молби, близо 6000 студенти чакат второ и трето класиране, за да разберат могат ли да използват базите на университетите. Само че, оказва се, някои от тези бази са меко казано неизползваеми.

Дошли са за учене, но там, където са настанени, прилича повече на оцеляване. Един студент, избрал да следва в София, ни води в стаята, която му се е "паднала" в класирането. Блокът отвън изглежда добре.

"Отвътре е доста зле положението - не е правен ремонт от самото основаване на блока. Баните текат. Леглата са стари. Така наречените русенски легла. Влязох, хванах се за главата и исках да си тръгна", разказва Динко Стоянов.

Това е стаята след ремонт, в който е инвестирал друг студент.

БНТ: А банята?

Динко Стоянов, студент: Банята също е в ужасяващо състояние. Покривът тече, когато съседите отгоре се къпят.

От София отиваме в Пловдив. Местно общежитие е известно с това, че е във вечен ремонт. От 2019 г. насам.

"В момента сме 2022 година - ремонтът все още тече, нямаме реално блок, в който да настаним нашите студенти", казва Пламен Петров, председател на Студентския съвет в УХТ-Пловдив.

Студентите задават въпроси - като например кога ще завърши ремонтът и кога ще живеят нормално.

"След тези въпроси може да се каже, че започнаха леки репресивни действия спрямо мен", споделя Пламен Петров.

След като през 2019 година Министерският съвет отпусна пари за общежитията, над 30 блока вече изглеждат нормално. Но на територията на цялата страна има 50 общежития в окаяно състояние. Връщаме се обратно в София. един от студентските блокове е в окаяно състояние, дори дограмата не е сменяна, откакто е построен.

Абсурдът в случая е и друг. Държавата е дала пари за ремонт на този блок. Обществената поръчка обаче дълго време се въртяла в кръг - печелена от даден строител и обжалвана от друг. Добре тренирана схема.

"Тоест когато ти не спечелиш, започваш да обжалваш дадена процедура и така саботираш останалите", казва Даниел Парушев от Националното представителство на студентските съвети.

3 години след обжалването парите, които държавата е отпуснала вече се оказват недостатъчни. За ремонт над 30 000 квадратни метра - 4 входа общежитие - били отпуснати 11 милиона. Потърсихме ректора на университета. И в писмен отговор той каза, че иска да върне парите на държавата. Затова положението в това софийско общежитие е такова - вътре няма план за ремонт. Но тече прием на студенти.

БНТ: Тоест това тук е стая, която е пусната за прием, така ли?

Даниел Парушев, Национално представителство на студентските съвети: Разбира се, колегите трябва, когато се настанят, да си я оправят, да си я изчистят и да си я използват. Но виждате - това са течове, които със сигурност колега студент няма как да може да освежи. Тук, между другото, имаше една колежка, която беше докторант, но когато видя условията се отказа и от науката, и от условията, които имат възможност да дадат университетите.

Явно "оцеляването" в друга сфера ѝ се сторило по-надеждно.

Вижте още в репортажа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как от синя планета Марс е станал пустиня?
Как от синя планета Марс е станал пустиня?
Четири титли за България от Световното по канадска борба в Турция
Четири титли за България от Световното по канадска борба в Турция