ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Изобретение на половин век

bnt avatar logo от Зорница Илиева
A+ A-
8890
Чете се за: 00:39 мин.
Икономика

Повече от половин век малко предприятие в Стражица оцелява заради свое изобретение, носещо името пържолник. В продължение на 70 години електрическият уред бил неизменна част от всяко домакинство и дори разнасял славата на българската скара по света.

изобретение половин век

Повече от половин век малко предприятие в Стражица оцелява заради свое изобретение, носещо името пържолник. В продължение на 70 години електрическият уред бил неизменна част от всяко домакинство и дори разнасял славата на българската скара по света.

Двайсет работника в малкия завод и днес правят по сто пържолника на ден. Според собственика родният уред превъзхожда стандартните скари, защото запазва месото сочно и го задушава.

„Пържолите се нареждат в долният съд, така нареченият тиган, това е корпуса, похлупваме, включваме в мрежата и наблюдаваме продукта, след това обръщаме. Пържолите излизат задушени, хубаво изпечени равномерно", разказва изобретател,ш Митю Петров.

Освен това уредът е енергоспестяващ и на достъпна цена, а поръчките от
чужбина не спират.

„Скарата докато се загрее, докато тръгне продукта да се пече.... а тука
изпичането става в рамките на около петнайсет минути максимално изпичане. Така че електроенергия се икономисва, 800 вата е мощността", почснява Митю Петров.

С носталгия Митю Петров разказва за седемдесетте години на миналия век,
когато производството на пържолници стигало до трийсет хиляди бройки на
месец и то във времена, когато думата реклама не била известна на производителите.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?