НОВИНИ

Премиера на "Макбет" в Пловдив

"Макбет" на Верди е най-новото заглавие в афиша на Държавната опера в Пловдив.

премиера макбет пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 11.11.2014
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
"Макбет" на Верди е най-новото заглавие в афиша на Държавната опера в Пловдив. Премиерата е тази вечер от 19 часа на сцената на Градския дом на културата "Борис Христов". Още преди завесата да се вдигне, трупата представи спектакъла си по нетрадиционен начин, като покани публика зад кулисите. Легендата за шотландския владетел Макбет, разказана от Шекспир и Верди, оживява сред рицари, вещици, демони и бесове. Те създават история, изпълнена с драматични обрати и разрушителни амбиции.
Венцеслав Анастасов - солист: „Изваждайки нож, получаваш нож, вървейки с непозволени средства, убийство, подмолни интриги, те в един момент се обръщат към тебе".
„Макбет" плаши и като заглавие, и като внушение, защото десет века след своето раждане, образите звучат актуално.
Лучано Ди Мартино - диригент: „Цялата драматургия е много страшна. Макбет на Верди не беше изпълнен до сега, последните 100 години не беше и това е първо изпълнение в Пловдив на тази опера".
Най - нетърпеливите зрители се срещнаха с трупата още преди премиерата. Публиката се качи на сцената, където бяха разкрити тайните на сценичния грим, декорите, реквизита и осветлението.
Пленимира Пленимирова - зрител: „Много ми беше интересно как е изградена от какъв материал и въобще как са решили да направят самата сцена, да изградят бесовете, въобще обяснението на либретото, това са неща, които нямаше къде да разберем".
Срещите на зрители и актьори зад кулисите ще продължат - обещават от операта в Пловдив.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха паметник на Георги Марков
Откриха паметник на Георги Марков
По света и у нас в 100 секунди
По света и у нас в 100 секунди