НОВИНИ

Най-високият и най-ниският човек се срещнаха в Лондон

Уникална среща по повод 60-тия юбилей на книгата на рекордите на "Гинес" събра най-високият човек в света, Султан Косен от Турция и най-ниският жител на планетата непалецът Чандра Данги.

bnt avatar logo
от БНТ
09:27, 14.11.2014
5278
Чете се за: 01:02 мин.
По света
Уникална среща по повод 60-тия юбилей на книгата на рекордите на "Гинес" събра най-високият човек в света, Султан Косен от Турция и най-ниският жител на планетата непалецът Чандра Данги. Султан Косен е висок 251 сантиметра, а Чандра Данги - само 54,6 сантиметра. Срещата на уникалните представители на човечеството се състоя в Лондон по случай 60-годишнината на Книгата на рекордите Гинес. Двамата обсъдиха сложния живот на хората, които се различават от околните.
Султан Косен, най-високият жив мъж в света: "Преди да вляза в Гинес, се криех от хората. Бях обект на подигравки, дори заплахи. Откакто съм в книгата на рекордите, животът ми се промени и се научих да приемам това, което съм."
Чандра Данги, най-ниският жив мъж в света: "Влизането в книгата на рекордите отвори много врати пред мен и ми даде възможността да посещавам много места по света и да се срещна с много нови хора."
Косен става рекордьор през август 2009 година. Предишният притежател на титлата „най-висок човек в света" е китаецът Бао Сишун, висок 236 сантиметра. Данги влиза в Книгата на рекордите през 2012-та на възраст 72 години. Той попада в нея случайно: малкият човек бил посъветван от един дървосекач да заяви рекорда си. Преди това Данги никога не бил чувал за тази възможност.
Крейг Глендей, главен редактор на Гинес: "Тази година отбелязваме 60-тата годишнина от създаването на книгата на рекордите на Гинес. Денят на рекордите също празнува юбилей - става на 10 години."
Историята на рекордите на Гинес започва в средата на 50-те години на 20 век. Първоначално книгата, която се издава от пивоварната Guinness, представлявала справочник на всевъзможни интересни, но сериозни факти. По-късно концепцията се изменя. Ежегодно излиза ново издание на Книгата, в което се разказва за най-необичайни хора, животни и събития.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК възстанови плащанията по ОП Околна среда
ЕК възстанови плащанията по ОП "Околна среда"
Откраднаха колелото на човека, който обиколи с него 100-те национални турирстически обекта
Откраднаха колелото на човека, който обиколи с него 100-те национални турирстически обекта