НОВИНИ

4000 овцевъди на протест в Букурещ

Масов протест на овцевъди в Румъния прерасна в сблъсъци с полицията.

bnt avatar logo
от Мирослава Николачкова
18:50, 15.12.2015
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Стотици гневни животновъди пробиха полицейския кордон около парламента в Букурещ. Румънските овцевъди са недоволни, заради изменения в закона за лова и ловния фонд.

Според промените в закона овчарите в равнините ще могат да използват само по едно куче за охрана на стадата си, в хълмистите райони - по две кучета, а в планините – по три кучета. Стопаните, които не спазват забраната, ще бъдат глобявани с до 1500 леи или около 350 евро. Новият регламент забранява и пашата от декември до април. Целта на измененията в закона е да защити дивечовия фонд.

Близо 4000 овцевъди от цялата страна се събраха в столицата на протест. Някои от тях пристигнаха, облечени с традиционни кожуси, и носеха чанове, звънци и овчарски геги. Стопаните се оплакаха, че няма да могат да защитят стадата си от набезите на дивите животни, ако намалят овчарските си кучета. Те скандираха „Оставка“ с часове пред парламента.

Според животновъдите промените в закона ще убият овцевъдството в Румъния, което е традиционен поминък за много семейства от векове. В Румъния се отглеждат около 10 милиона овце и един милион и половина милиона кози.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Размисъл в черно и червено - изложба на акад. Светлин Русев
"Размисъл в черно и червено" - изложба на акад. Светлин Русев
 Съдебна реформа сега! Маршът на свободните
"Съдебна реформа сега! Маршът на свободните"