ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Има българско брашно за хляб "България"

bnt avatar logo от Цветелина Атанасова
A+ A-
Чете се за: 00:40 мин.
Икономика

В страната няма недостиг на брашно, което да отговаря на качествата, изисквани за производство на хляб по страндартите "България". Това казаха от браншовите организации на хлебопроизводителите. Проблемът, че все още тези видове хляб не достигат до потребителите, е процедурата за сертифициране на производителите и мелничарите.

българско брашно хляб българия

В страната няма недостиг на брашно, което да отговаря на качествата, изисквани за производство на хляб по страндартите "България". Това казаха от браншовите организации на хлебопроизводителите. Проблемът, че все още тези видове хляб не достигат до потребителите, е процедурата за сертифициране на производителите и мелничарите.

Азбучна истина е, че хубавият хляб се прави от хубаво брашно. Затова хлябът по стандарт "България" ще се прави само от пшенично брашно, което пък ще се мели от пшеница, съответно първа, втора и втора Б група. Не се допуска влагането на оцветители, избелители и консерванти. Мелничарите твърдят, че разликата с произвежданите досега брашна е минимална.

Пламен Йорданов - технолог на мелница Сливен: - В стандарта просто са регламентирани количествата и точно съставките, които трябва да се използват.

Досега само 2 мелници са получили сертификати за новия стандарт. Може би затова се появиха спекулации, че ще качественото брашно ще идва от внос.

Георги Велков - мелничар: - Ако пазарният дял на този вид продукт по стандарта "България" стане много голям, за да го удовлетвориме, ще се наложи внос.

Все още не във всички краища на страната се предлага хляб "България". От
бранша обещават това да стане най-късно до каря на месеца, а дали ще
стигне качественото брашно - ще покаже времето

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?