Вируси може би причиняват и един от най- честите видове рак - този на дебелото черво. Това твърди професор Харалд Цурхаузен, който преди 3 години получи Нобелова награда заради откритието му, което доведе до ваксина срещу рака на шийката на матката.
Вируси може би причиняват и един от най- честите видове рак - този на дебелото черво. Това твърди професор Харалд Цурхаузен, който преди 3 години получи Нобелова награда заради откритието му, което доведе до ваксина срещу рака на шийката на матката.
Професорът е в България и сподели своите последни проучвания с българските лекари и учени. И ако известният вирусолог отново се окаже прав, скоро човечеството ще може ефективно да се предпазва и от рака на дебелото черво.
Хората, които ядат червено месо са по- застрашени от рак на дебелото черво. Тази връзка e установена неотдавна. Особено след като Япония, с традиционно ниска заболеваемост в миналото, бързо стигна европейските и Американските нива с въвеждането на друга кухня.
Проф. Харалд Цур Хаузен:
- Интересното е, че в арабските страни, в които не се консумира говеждо, заболяванията от рак на дебелото черво са ниски. Много нисък е процентът и в Индия, където също не се яде говеждо.
Учените засега, обясняват тази зависимост най-вече с някои химически реагенти, които се получават, когато месото се пече на скара или се пържи. И го доказват, разбира се, при животни.
Проф. Харалд Цур Хаузен:
- Смятаме, че колоректалния рак се причинява и от вируси. И то вируси, които присъстват само в говеждото. И започнахме да следим как се готви това месо. Често се яде алангле или не добре опечено. В средата, където редовно остава червено температурите са около 50-60 градуса, при което различни вируси могат да оцелеят и при определени условия могат да причинят рак.
Ученият все още не е доказал връзката, все още изяснява кои вируси и при какви условия стават патогенни. Но ако се окаже прав, отново ще предизвика революция в медицината. Както при рака на шийката на матката.
Ще може туморът да се се диагностицира, преди още да се е развил. Ще може да се разработи ваксина и срещу колоректалния рак. Но до тогава нищо не пречи да внимавате с месото. Особено с говеждото.