НОВИНИ

Никополис ад Нестум пометен от унищожително земетресение

Луксозна градска вила с изящна мозайка разкриха археолозите в римския град Никополис ад Нестум. Древните римляни са успявали да използват макскимално минералните извори до Гърмен и Огняново и са успявали да съжителстват в разбирателство с местните свободолюбиви траки. Какви други неща разгадаха учените в разкопките на Града на победата - вижте в репортажа от поредицата "Пътуване в миналото" на Мария Чернева и оператора Красимир Стоичков.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:00, 20.08.2015
Чете се за: 03:15 мин.
Новини от миналото

Била е невероятно луксозна и красива градска вила. И току що намерената колона е част от нейният разкош.

Доц. Маргарита Ваклинова р-л на археологическите разкопки: Тя си е паднала колоната заедно с покритието на покрива и е част от горния етаж на сграда. Виждате към тази колона. Тук изобщо сградите са много елегантна. Между другото тази колона беше намерена паднала по посока на земетресението. И в края на 6 век вече загива за известен период.
Мария Чернева: Вие обичате земетресенията!
Доц. Маргарита Ваклинова р-л на археологическите разкопки: Много обичаме земетресенията.
Мария Чернева: Археолозите .. бедствията са ви любими
Доц. Маргарита Ваклинова р-л на археологическите разкопки: Да, ние даже попаднахме на арки покриви колонади. Консервира всичко отдолу.

Голямото земетресение, същото разрушило и Константинопол в средата на 6-ти век, бележи края на града. А началото е доста ясно фиксирано - след триумфалната победа на Траян над Дакия или началото на втори век. Над 400 години е и животът на тази вила, обитавана от важни особи. С голям склад за храна, питосите или глинените делви в земята, са навсякъде в приземния етаж. С 15 помещения и зала с мозайка, открита наскоро.

Доц. Маргарита Ваклинова - Тази зала е била много луксозна.
Мария Чернева:
Какво можем да си представим, че се е случвало тук?
Доц. Маргарита Ваклинова - Хапване, пийване.
Мария Чернева
: А! Хапване пийване.
Доц. Маргарита Ваклинова - Да, хапване, пийване

Всички зали са гледали към красив вътрешен двор с колони, арки и кладенец.

Мария Чернева: В този кладенец има ли вода?
Доц. Маргарита Ваклинова -
Засега още няма. Не можем да стигнем до долу, много е тесен.

Насред аристократичния двор, абсолютно нелепо стои саркофаг, с кръстове по дъното. Вероятно от средновековието, когато върху разрушенията, селяни са го домъкнали тук, за да си хранят добитъка. Банята и вилата са единствените сгради разкрити от града. Затова археолозите въздишат за по-благоприятни времена с по-голям бюджет, който ще им даде възможност да проучат поне агората и голямата базилика.Защото сега битката с иманярите е неравна. Нагло съвсем пред охранителните камери са открили златни монети, обхождат града целогодишно, все едно охраната я няма. Крадци на история, които никой няма воля да спре.

По-подробен репортаж можете да видитв "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха шофьора, прегазил човек на пешеходна пътека
Задържаха шофьора, прегазил човек на пешеходна пътека
Незаконни гонки тормозят жителите на Владая
Незаконни гонки тормозят жителите на Владая