ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Ден на хранително-вкусовата промишленост

bnt avatar logo от Таня Матева
A+ A-
Чете се за: 01:04 мин.
Икономика

Днес е денят на хранително-вкусовата промишленост. В предприятията от сектора работят около 100 хиляди души. Отрасълът дава една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната и е най-големият от всички отраслови раздели в икономиката на България.

ден хранително вкусовата промишленост
Днес е денят на хранително-вкусовата промишленост. В предприятията от сектора работят около 100 хиляди души. Отрасълът дава една четвърт от брутния вътрешен продукт на страната и е най-големият от всички отраслови раздели в икономиката на България.

До преди няколко години Борис Калибацев изнасял произведените в неговата фабрика продукти само за Русия.След като пазарът там се свил, започнал да търси варианти и за други страни. Сега вече успешно си партнира с около 40 държави.

Борис Калибацев - директор на Консервна фабрика: "Днес не можем да кажем, че имаме някакви проблеми. Преценили сме какво можем да работим в България, кои продукти са търсени в България да работим с тях, а голяма част изнасяме в чужбина - работим успешно в Китай, работим успешно в Америка, работим успешно в 10-15 държави в Африка, работим и в Европа."

От личен опит Калибацев споделя, че кризата ражда идеи.

Борис Калибацев - директор на Консервна фабрика: "Преди две години усетихме, че ще има стагнация на пазара и купихма оборудване за производство на мляко във UHT опаковка."

Така разширили обема на предлаганите от тях стоки.

Борис Калибацев - директор на Консервна фабрика: "Не се намираме в криза, нито сме притиснати от кризата. Достатъчно работа има. Тази година беше успешна по отношение на зеленчукопроизводството в България. Ние се възползвахме от този
момент, произвели сме всичко, което е необходимо за нашите контрагенти, имаме си договори с тях."

Калибацев смята, че проблемът с качеството на храните се появил след навлизането на големите вериги магазини у нас. Според него с годините хората са променили и вкуса си.

Борис Калибацев - директор на Консервна фабрика: "За съжаление, този период от години почти е променил вкуса на българина и става така, че продуктите, които са направени по БДС - българите не могат да ги възприемат."

Борис Калибацев е оптимист за развитието на бранша. Според него е с повече труд и вяра, успехът на всяка бизнес инициатива е гарантиран.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?