ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

ЕС ще защитава горнооряховския суджук

bnt avatar logo от Екип на "По света и у нас"
A+ A-
Чете се за: 01:21 мин.
Икономика

Горнооряховският суджук е първата традиционна българска храна, която получи европейски сертификат за българско защитено географско указание. Това означава, че от началото на следващата година само три фирми от Горна Оряховица ще могат да продават деликатес с тази марка.

защитава горнооряховския суджук
Горнооряховският суджук е първата традиционна българска храна, която получи европейски сертификат за българско защитено географско указание. Това означава, че от началото на следващата година само три фирми от Горна Оряховица ще могат да продават деликатес с тази марка. Останалите десетки предприятия у нас, произвеждали досега горнооряховски суджук, имат само двайсет дни, за да променят името на продукта. Целта на отличителния знак е да се изтъкне специфичното качество на продукта и да
го защити от нелоялна търговска употреба.

Според правилата, престижният европейски сертификат могат да получат само храни с утвърдена марка, тясно свързани със специфичен географски район. Процедурата по обявяването на суджука като защитен продукт е отнела на страната ни близо три години и затова спечелилите трудната битка са повече от доволни.

Стефан Марков – сдружение "Раховец": - Ние знаем какъв ангажимент поемаме в момента, първо да задоволим пазара, да запазим качеството, традиционното, специалната технология, да не се променя абсолютно нищо.

Кирил Вътев – председател на Асоциацията на месопреработвателите: - Сега този продукт ще се произвежда само в Горна Оряховица, редица предприятия, които са го произвеждали до сега, ще трябва да се разделят с него.

Конкуренти от пловдивско обаче посрещат новината повече от спокойно и дори приветстват усилията на своите колеги.

Костадин Георгиев – управител на месокомбинат-Садово: - Все пак те са първите, които са се сетили за това нещо, и имат всичките права да го патентоват и да си защитават оттам насетне собствената си марка. Друг е въпросът, че ограничават по-големите производители, които
имат по-голям пазарен дял в това производство. А какво е бъдещето, времето ще покаже. Разбира се, ние сме се подготвили за този момент и затова всяка фирма, включително и нашата, си приготвя собствени асортименти.

На 11 януари изтича гратисният период, след който фирмите трябва да сменят етикети, предупреди земеделският министър.

Мирослав Найденов – министър на земеделието и храните: - Те ще продължат да си правят суджук, но, например, ще си правят търновски суджук, защото търновци и горнооряховци много се обичат.

След горнооряховския суджук в момента се води подобна процедура и за гроздовата ракия. По думите на министър Найденов, процесът за регистрация
ще отнеме по-дълго време и ще е по-труден, защото нашите съседи също произвеждат подобни питиета. Тепърва ще се борим за утвърждаването в Европейския съюз на филе Елена, пастърмата и панагюрската луканка. Според министъра трябва да имаме голямо самочувствие като нация, щом даваме на Европа и света такива кулинарни съвършенства.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?