НОВИНИ

Цветан Цветанов за трагедията в Перник

Ще бъде наказан представителят на Главна дирекция за борба с организираната престъпност в Перник заради отношението му към семейството на убитата Мирослава. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Преумора и предоверяване са причината полицаите да допуснат самоубийството на единия от убийците на момичето - Стойчо, каза Цветанов. Той очаква психиатричната експертиза на съучастника му Марио Любенов да бъде обективна, за да получи правосъдие.

цветан цветанов трагедията перник
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 16.01.2012
Чете се за: 17:22 мин.
У нас

Ще бъде наказан представителят на Главна дирекция за борба с организираната престъпност в Перник заради отношението му към семейството на убитата Мирослава. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Преумора и предоверяване са причината полицаите да допуснат самоубийството на единия от убийците на момичето - Стойчо, каза Цветанов. Той очаква психиатричната експертиза на съучастника му Марио Любенов да бъде обективна, за да получи правосъдие.

Цветан Цветанов, вицепремиер и министър на вътрешните работи: - Тук съвсем основателни са притесненията относно действията, които са предприети от другия заподозрян Марио, който, знаете, от 4 януари е в психиатричната клиника на 4-ти километър, но тук искам само да припомня, че Марио е един от основните организатори за печатането на фалшиви пари - 5, 10 и 20-левови банкноти на територията на Перник, когато беше задържан преди месеци, и това може би е провокирало в него търсенето на начин дасе оправи при едно бъдещо правораздаване, което би могло да се осъществипри неговите криминални действия. Това е усещането при жителите на Перник и по-специално при близките на Мирослава и в тази връзка това са неща, които трябва да бъдат проверени и се надявам, че тази експертиза, която ще излезе от 4-ти километър, ще бъде действително обективна и няма да бъде подвластна, ако приемем, че има такива неща в освидетелстване на Марио.

Жени Марчева: - Друго само искам да Ви попитам, министър Цветанов, сам казахте - Марио е криминално проявен, бил е задържан заради работилница за фалшиви пари в дома му.

Цветан Цветанов: Дори има заплаха за убийство на едно дете. Това са нещата, които много пъти сме си задавали като въпрос, и това са нещата, за които винаги съм влизал в дискусия с български съд, и това са, за голямо съжаление, реалностите, в които живеем ние в България, защото има много подобни лица, които са с N на брой престъпления, с N на брой искания на мерки за задържане под стража, защото знаем, че, когато теб излязат навън, те правят същото.

Вицепремиерът коментира и оставката на Андрей Иванов, който остава лидер на ГЕРБ в София.

Пълен текст на разговора

Водеща Жени Марчева:
Добро утро отново. Нашият сутрешен блок продължава. Сега добро утро казвам на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Здравейте, за много години.
Цветан Цветанов:
За много години и успешна година.
Водеща:
Министър Цветанов, ще започнем с Перник, с Мирослава, защото
всички продължават, вече трети ден, да говорят за това. В
мъката си нейните близки изрекоха тежки, тежки упреци към работата на полицията. Основателни ли са част от тези упреци или не, според вас?
Цв. Цветанов:
Вижте, всеки един, който е потърпевш от престъпления и когато загубва най-ценното в семейството си, разбира се, че има възможност да дадат оценки всякакви. Но за мен беше важно, че успяхме през тези дни действително да осъществим една комуникация със семейството, да поднесем нашите съболезнования и извинения. Дори и снощи имахме една среща, която беше при министър-председателя, за да може действително да чуем абсолютно всичко, което имат като оценка за работата на Министерство на вътрешните работи, на съответните работници, които работиха ежедневно.
Водеща:
Прощавайте, в какъв формат беше тази среща - премиерът, вие...
Цв. Цветанов:
Премиерът, аз, директорът на ГДБОП г-н Станимир Флоров и също така Ваньо Димитров, директорът на Областна дирекция - Перник. Заедно с Елеонора проведохме един разговор. Не смятам, че трябва да го конкретизираме със самото съдържание на този разговор, но за мен е важно, че действително има неща, които трябва да бъдат предприети, и то по-специално към един-двама служители, които са от системата на МВР, които по начина, по който се дава оценката за тях, всъщност те не са се държали достатъчно добре с близките на убитото момиче.
Водеща:
Така. Сега вие меко се изразявате, но дайте малко
конкретика. Казвате, един-двама души от полицията в Перник, които не са се държали добре със семейството на убитото момиче.
Цв. Цветанов:
Знаете, че има звена на ГДБОП в цялата страна.
Представителят на звеното на БОП в Перник, поне от това, което вчера чухме и това което ние също имаме като предположения, смятаме, че не се е държал най-адекватно като поведение спрямо близките на Мирослава.
Водеща:
Какво ще бъде наказанието за него?
Цв. Цветанов:
Днес в 10.00 часа ще имам възможност да разговарям със служителя заедно с директора на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и директора на Областна дирекция - Перник, след което ще взема и своето решение.
Водеща:
Какви са опциите за наказание, които стоят пред вас?
Цв. Цветанов:
Вижте, не знам дали трябва да конкретизираме точно какви са опциите. За мен е важно, че ние винаги сме били безкомпромисни към всяко едно поведение, което е несъпоставимо с дейностите, които са в Министерство на вътрешните работи. Но това, което пък беше дадено като изключително висока оценка, това е за директора на Областната дирекция от семейството и също така от служителите от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", които работиха от самото начало и до самия край.
Водеща:
Видяхте протестни митинги пред сградата на полицията вчера в Перник. Всъщност близките на убитата Мирослава, нейните приятели, нейните съученици поискаха едно - поискаха да има справедливост, поискаха да има възмездие. Ще ги получат ли обаче
е въпросът.
Цв. Цветанов:
Това е нещо, което... ние винаги се стремим към тази
справедливост и това усещане, което има в обществото, че тези, които са виновни не получават адекватни присъди или пък
примерно, да речем, търсят някакви варианти, за да излязат от това правораздаване. И тук съвсем основателни са притесненията относно действията, които са предприети от другия заподозрян. Това е Марио, който знаете, че от 4 януари е в психиатричната клиника на четвърти километър. Но тук искам само да припомня, че Марио е един от основните, така, организатори за печатането на фалшиви пари - 5, 10 и 20-левови банкноти на територията на Перник, когато беше задържан преди месеци, и това може би е провокирало в него търсенето на начин да се оправя при едно бъдещо правораздаване, което би могло да се осъществи по неговите криминални действия. Това е усещането, това е усещането...
Водеща:
С други думи, казвате, че си е купил...
Цв. Цветанов:
...това е усещането у жителите на Перник и по-специално близките на Мирослава. И в тази връзка това са неща, които трябва да бъдат проверени, и се надявам, че тази експертиза, която ще излезе от четвърти километър, ще бъде действително обективна и няма да бъде подвластна, ако приемем, че има такива неща, в първото освидетелстване на Марио.
Водеща:
Въпросът... това, което чакате, е петорната експертиза, за която и майката настоя, така ли?
Цв. Цветанов:
Има назначена експертиза, която трябва да излезе в
психиатричната клиника на 4-ти километър. Майката вече говори за петорна експертиза, но това са действия, които ще бъдат предприети от съответния прокурор.
Водеща:
Сега, друго само искам да ви попитам, министър Цветанов. Сам казахте, Марио е криминално проявен, бил е задържан заради работилница за фалшиви пари у дома му...
Цв. Цветанов:
Дори има заплаха и за убийство на едно дете.
Водеща:
Така. Добавяте към неговата професионална биография заплаха за убийство на дете...
Цв. Цветанов:
Всички са с подобна биография.
Водеща:
...арестуван е за хулигански прояви и нанасяне на телесни повреди. Какво прави този човек на свобода?
Цв. Цветанов:
Ами, това са нещата, които много пъти съм си задавал като въпрос, и това са нещата, които винаги съм влизал в дискусия с българския съд, и това са за голяма съжаление реалностите, в които живеем ние в България. Защото има много подобни лица, които са с n на брой престъпления, с n на брой искания за мерки за задържане под стража, защото знаем, че когато те излязат навън, те правят същото. И трябва да ви споделя нещо, което днес ще бъде обявено официално и от Областна дирекция - Бургас. Знаете, че преди дни имаше едно престъпление, което беше извършено на територията на Поморие, когато в един дом влязоха четирима човека, които се представиха за служители на ГДБОП, извършиха обиски, иззеха над 6500 лева, 500 евро и над 14 пръстена. Впоследствие тези лица бяха задържани. Само да ви кажа, че единият от тях е пуснат предсрочно от затвора за 20-годишна присъда за убийство, поради това че е бил в тежко здравословно състояние, а другият е излязъл декември месец след излежаване на неговата присъда. Събират се четирима човека и извършват това, което всъщност в момента ние трябваше да положим максимални усилия, за да го разкрием. Разберете, това струва пари, първо, на данъкоплатеца. И другото, което е, че няма абсолютно никаква превантивна дейност, това, което всъщност се прави като правораздаване от българския съд или оневиняването на определени престъпници, които излизат на свобода.
Водеща:
Сега, ще ви върна обаче още за малко на убийството на
Мирослава. Сам сте разбрал вероятно, след като сте се видели очи в очи с майката на убитото момиче, тя...
Цв. Цветанов:
Аз се видях с дъщерята, по-специално сестрата на Мирослава, това е Елеонора.
Водеща:
Но майката твърди, че всъщност в похищението, респективно убийството на нейната дъщеря, участват повече души, не са само тези двамата, че участват още четирима-петима. Потвърждава ли се тази версия от работата на колегите ви по случая?
Цв Цветанов:
Към настоящия момент не бих искал да влизам допълнително в конкретика. Проверяваме абсолютно всички възможни допълнителни неща, свързани с убийството. Към настоящия момент говорим за Марио и за Стойчо, които са основните извършители на това престъпление. За голямо съжаление това са близки хора на семейството, в смисъл те се познават, и по този начин се е извършило едно престъпление, което беше и доста по-трудно за разкриване. Защото знаете, че когато трябва да проверим абсолютно целия кръг от заподозрени лица или тези, които трябва да бъдат проверени за техните алибита, в този случай имахме доста сложни процеси, защото трябваше да бъдат проверени много хора, а трябваше да бързаме и с това, все пак ако момичето беше живо, ние да положим максимални усилия по-бързо то да бъде освободено. Аз давам за пример като аналогия случая във Враца. Вие знаете, че от началото на годината беше изчезнала една данъчна служителка, но там беше доста по-лесно за разкриване, защото всъщност кръгът от заподозрените беше много малък на брой като основният, който се очерта, това беше нейният съпруг, който впоследствие направи пълни самопризнания.
Водеща:
Колкото до Мирослава, всъщност сестра й твърди, че в това похищение и това убийство има замесени и полицаи.
Цв. Цветанов:
Аз смятам, че вчера имахме възможност действително час-час и половина да разговаряме и смятам, че няма да е и последната среща. Но това, което е изключително важно, е, че тя ще има възможност винаги тяхното семейство да разчитат на полицията и директорът се ангажира при възможност винаги, когато има необходимост, да провежда подобни срещи.
Водеща:
Сега, как се стигна до тази ситуация, в която един арестант Стойчо Стоев-Чочо се самоубива пред очите на трима полицаи?
Цв. Цветанов:
Действително това е пропуск, който беше направен от
колегите. Затова и в момента е назначена проверка. Но това, което искам все пак да го имаме предвид, действията на полицията заедно с наблюдаващите прокурори и самия Стойчо бяха предприети през цялата нощ. От момента, в който той направи самопризнания и започна да съдейства на разследването, това беше някъде в 19-20 часа вечерта, до 5 часа сутринта те правиха опити да открием мястото, където е заровена Мирослава. Понеже беше изключително студено и нямаше как вече да се продължат действията затова колегите се прибраха заедно със Стойчо и в 8 часа отново предприехме действия за намиране на момичето, на мястото, което беше посочено от Стойчо. Впоследствие, знаете, че момичето беше открито. След това вече започнаха действия, свързани с обиск и претърсване на жилищата - това бяха девет адреса.
Водеща:
Обискът, първият, от кого е направен - от полицаи от Перник или от ГДБОП?
Цв. Цветанов:
Това е... първият обиск, който се прави, в момента, в който Стойчо беше задържан и направи пълни самопризнания и това беше първото влизане в апартамента.
Водеща:
Въпросът е от кого е направен този първи обиск.
Цв. Цветанов:
От служителите, които са ангажирани по разследването.
Водеща:
От служителите, ангажирани по...
Цв. Цветанов:
Които са ангажирани по разследването.
Водеща:
...разследването. През уикенда се появи версията, че
всъщност той се е самоудил с пистолет на полицай.
Цв. Цветанов:
Вижте, знам, че ще има много спекулации в тази посока. Но всичко, което се случи със Стойчо, и всичко това, което допуснаха служителите впоследствие, под ръководството на следователи се провежда разследване на целия този случай. Взети са натривки на служителите. Разбира се, че всичко това, което ще бъде доказано, аз съм убеден и вярвам, и просто това са спекулации с подобно говорене за това, че служителите с тяхно оръжие се е самопрострелял Стойчо.
Водеща:
Сега няма как да не ви питам, днес колегата Ани Заркова от вестник "Труд" е взела интервю с о. з. полк. Красимир Занев, бивш шеф на полицейското издирване в Софийско, и той казва, че Чочо е могъл да избие и полицаите преди да сложи край на живота си.
Цв. Цветанов:
Всичко би било да бъде възможно.
Водеща:
Ще бъдат ли наказани полицаите, пред чиито очи се е случило самоубийството на Чочо?
Цв. Цветанов:
При всички положения те ще бъдат наказани, въпросът е след проверката да видим каква ще бъде тежестта на тяхното наказание. Но това, което искам все пак да отчета, е, че това действително са едни от най-подготвените и най-добрите служители, имайки предвид, че са участвали в разследвания, които в момента са мега дела в страната, свързани и с "Наглите", свързани и с "Килърите". И в тази посока аз по никакъв начин не подлагам на съмнение техните професионални качества, просто го отдавам повече на преумората и на, така, предоверяването, което се е случило в тази нощ. Но за мен най-важното е, че действително колегите успяха с денонощния труд в рамките на два месеца и четири дни да могат да стигнат до Стойчо и действително той да покаже и да открием заровеното момиче... За нас беше изключително важно то да бъде живо и здраво, за да бъде върнато на родителите и да се радва на бъдещето си. За голямо съжаление не винаги това, което правим в разследванията, има най-добрия край.
Водещ:
Защо са я убили, няколко часа след като са я похитили, при положение, че искат откуп?
Цв. Цветанов:
Ами, това им е бил мотивът. Те не са искали да провеждат тази процедура, която е по отвличанията, защото те нямат нито ресурса, нито имат подготовката, нито имат допълнителните хора, с които могат да осъществяват всичко това като действия и просто са искали да спечелят едни бързи пари, като са смятали, че приятелят на Елеонора ще даде максимално бързо исканата сума. Взимат парите и оттам нататък всичко приключва. Момичето не е необходимо да бъде живо за тях, защото това вече води и съответния проблем.
Водеща:
Защо обещахте на Стойчо Стоев-Чочо да го направите защитен свидетел?
Цв. Цветанов:
Стойчо в момента, в който започна да съдейства на
разследването, той вече беше като свидетел в това дело. Знаете, че в началния етап на разследването, разбира се, че всички свидетелски показания са изключително важни и ценни, и това, което ние се стремим, е винаги да търсим подобна развръзка в подобни сложни случаи. Това, което е взето като свидетелски показания, по никакъв начин не означава, че в крайния етап на разследването той ще бъде оневинен. Разбира се, че всеки един ще понесе отговорността си на база тежестта на извършеното деяние.
Водеща:
Но защитените свидетели не. . .
Цв. Цветанов:
Не, защитен. . . просто по никакъв начин не е било
дискутирано, просто е бил като свидетел в този процес в началния етап на разследването, от момента, в който започна да прави своите самопризнания.
Водеща:
Добре, да приключим темата, за да поговорим и за други неща. Само си спомням, че вие през последните месеци сте казвал, и скоро тук, в това студио, беше г-н Флоров, който също каза, че МВР се е справило с групите за отвличания. Факт е, че тези двамата са били аматьори, били са дилетанти, но факт е, че са пробвали да похитят Мирослава и се успели, и краят е трагичен. Не бяха ли прибързани тези изказвания, че МВР се е справило с групите за похищения?
Цв. Цветанов:
Аз не смятам, че извеждате Стойчо и Марио като група за отвличания. Това се лица. . .
Водеща:
Подчертахте, че те са били дилетанти, но фактът, че им е хрумнало. . .
Цв. Цветанов:
Вие знаете много добре, че точно когато беше и групата на отвличанията, малко след като беше задържана групата декември месец 2009 година, знаете, че имаше един случай, когато двама криминално проявени с осъдителни присъди отвлякоха едно момиче от територията на Тетевен. Впоследствие бяха задържани извършителите на територията на ловешката дирекция. Това по никакъв начин не означава, че имаме вече нови групи за отвличания. Има опити в някои, които биха могли да се породят като възможност да правят един доходоносен бизнес. Но за мен е изключително важно какви ще бъдат осъдителните присъди за тези лица, които всъщност са основната група за отвличанията, така наречената "Наглите", защото това ще изиграе основна роля и за така наречената превенция. Защото, ако някой знае, че когато извършва подобен вид дейност и бъде осъден със сериозни наказателни присъди, аз смятам, че това винаги ще бъде като един елемент, много важен и съществен, за това да изиграем своята превантинва роля.
Водеща:
Така е, но тук съдиите биха казали, че биха издали такива присъди, ако има достатъчно доказателства, нали така?
Цв. Цветанов:
Извинявайте, нека да не влизаме в тази полемика. Специално пък за "Наглите" имаме помещенията, в които са държани похитените, имаме самопризнания, имаме защитени свидетели, ето там вече имаме двама защитени свидетели, които всъщност помогнаха съществено за разкриването на цялото функциониране на тази група. Така че в тази посока аз не бих искал да влизам в някаква полемика, но това, което мога да ви кажа като усещане и като говорене в обществото, е, че с действията на полицията ние успяхме да направим много богати съдии и много богати представители от съдебната система.
Водеща:
Какво значи това?
Цв. Цветанов:
Ами, това значи, че точно за това, което ме питате в момента - че винаги доказателствата са недостатъчни и винаги се намира механизъм за излизането или промяната на мерките за определени лица, които са задържани за тежки престъпления.
Водеща:
Въпросът е защо съдиите са забогатели?
Цв. Цветанов:
Така говорят хората. Аз ви пресъздавам това, което имам от множество срещи, които правя ежедневно.
Водеща:
Вие вярвате ли на хората?
Цв. Цветанов:
Винаги трябва да вярваме на хората. Затова и вчера
направихме тази среща с Елеонора, защото ние трябва винаги да бъдем в услуга на обществото и винаги, когато има някакъв проблем, ние като представители и ръководители на държавата трябва винаги да бъдем адекватни и да се вслушаме във всичко, което обществото казва.
Водеща:
Палежите на коли спряха ли окончателно?
Цв. Цветанов:
Палежите на коли. . . това, което наблюдаваме като процес на територията на страната от началото на годината, палежите, които се осъществяват, 80 процента са разкрити и за мен това е вече една преодоляна ситуация от напрежение, което беше създадено в края на миналата година. Знаете, че от момента, в който бяха задържани и там лицата, и тук искам да спомена, че доказателствата бяха недостатъчни за българския съд, виждате, че лицата все пак вече не извършват подобни престъпления. Имахме случаи, когато имаше и самопризнания от лицата, които извършваха подобни палежи.
Водеща:
Сега обаче помня, че преди Нова година, непосредствено в навечерието на Нова година, направихте връзка между тогава продължаващите палежи на коли и дела в съдебна фаза като "Килърите", "Наглите", "Октопод". Каква е връзката - пряка или косвена, между тези дела и палежите на коли?
Цв. Цветанов:
Вижте, когато знакови дела, които са основополагащи за развитието на страната ни и за преодоляване на тежката
организирана престъпност, винаги можем да имаме и подобни предположения, защото тези лица имат възможност чрез свои мрежи от съответни клетки от организираната престъпност да въздействат на подобни процеси или да провокират подобни процеси. Това нещо в процеса на разследването по всички тези случаи стигаше до момента, до който задържахме лицата, които са извършили тези палежи, но просто нямахме нищо повече, което да бъде свързано с евентуалния, така, поръчков елемент, който да бъде от други лица.
Водеща:
С Веселин Пенгезов помирихте ли се?
Цв. Цветанов:
Аз нямам необходимост да се помирявам с когото и да било. Аз искам да бъдем принципни в работата си и, разбира се, да работим в интерес на обществото и на държавата. Когато един ръководител на един съд. . . виждаме какви са решенията, които излизат оттам, сами разбирате, че дали е Пенгезов, или някой друг аз ще бъда толкова критичен, колкото съм бил и досега. Защото за мен е недопустимо и не знам как ще бъде обяснено, но никой не пита за съдията, който пусна "Килърите", за съдията, който пусна Хамстера, всичко това, което в момента беше бързо забравено, е точно тези случаи и тези решения, които излизаха от Софийския апелативен съд. Така че аз нямам проблем с нито един съдия. За голяма моя радост има много съдии, които са много мотивирани и много са отговорни както пред държавата, така също и. . . водейки от върховенството на закона, да изпълняват
своите служебни задължения и паралелно с това да отсъждат обективно и справедливо, за да може обществото да усеща силата на държавата и справедливостта.
Водеща:
Сега, като заговорихте за съдии, преди седмица, може би по-малко, Върховният административен съд остави на поста като председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Как да кажа, да направим своеобразно заключение от цялата тази история. Оставате с нея семейни приятели?
Цв. Цветанов:
Аз за разлика от. . . вие например, да речем, ако имате
дългогодишни семейни приятели, бихте ли ги изоставили, ако някой спекулативно отправи някакви обвинения спрямо тях?
Водеща:
Не, разбира се. Напротив, ще ги подкрепя.
Цв. Цветанов:
Същото съм направил и аз. Вижте, семейното приятелство няма нищо общо със служебните задължения, защото всеки един е фокусиран в ежедневието си и в това, което трябва да изпълнява. А това, че от 20 години познавам семейството на съдия Янева, по никакъв начин не ме прави отговорен за това, което всъщност се разви в скандалната ситуация в съдебната система. Имаше едно неодобрение от представители на Съюза на съдиите. Тук е моментът все пак вие като журналист или пък ваши разследващи журналисти нека да видят все пак дали председателят на Съюза на съдиите няма забавени дела с над две-три години. И всъщност този човек дава оценка за отношението и позицията си за съдебната система.
Водеща:
Говорите за Нели Куцкова?
Цв. Цветанов:
Не, за председателя. . .
Водеща:
За председателя на Съюза на съдиите, да.
Цв. Цветанов:
Така че в тази посока. . .
Водеща:
Една друга дама. . .
Цв. Цветанов:
. . . има критерии, които са заложени при избора на
представители от висшите етажи на съдебната система. Когато вече те покриват своите критерии, те имат допустимост за явяване на конкурс и там вече си има гласуване, което всеки един носи своята отговорност. Но изпълнителната власт няма отношение към избора на съдии и на прокурори.
Водеща:
Сега, няколко думи, да завършим, ако искате, с Андрей
Иванов. Когато дадохте извънредната пресконференция в средата на миналата седмица, казахте, че той си отива по лични причини.
Цв. Цветанов:
Точно така.
Водеща:
Уморен от медийните атаки, омръзнало му да обяснява
непрекъснато, че, както ние казваме, че няма сестра. Но ден по късно премиерът даде друго обяснение, съвсем в прав текст той каза, че му е подсказал да си тръгне, защото вреди и на вас, и на партията, и на Столичния общински съвет.
Цв. Цветанов:
Вижте, много са възможните тълкувания. Разговорът, който проведохме премиерът, аз и Андрей Иванов, беше много ясен Андрей Иванов с неговото желание да бъде освободен от председателското място на Столичен общински съвет. Това беше решение, което беше взето между премиера и мен на база желанието на Андрей Иванов. Впоследствие знаете, че вече има избран нов председател на общинския съвет - Елен Герджиков, един изключително, така, много амбициран млад човек, който има потенциал да бъде действително един истински председател на общинския съвет и да води политиката, която е в интерес на столичани.
Водеща:
Въпросът е, че ако е прав премиерът, казвайки, че около
последните, през последните месеци. . .
Цв. Цветанов:
По принцип премиерът винаги е прав. Но това, което имахме като възможност, и това, което сложихме на масата в обсъждането, което беше искано от Андрей Иванов, аз смятам, че решението, което сме взели, е правилно и сме се съобразили с искането на Андрей Иванов.
Водеща:
Правилно ли е обаче Андрей Иванов да остане и председател на най-голямата организация на ГЕРБ, столичната организация. Ако създава напрежение около себе си, той носи това напрежение и към. . .
Цв. Цветанов:
Не, вижте, тук мога да дам повече. . . Вижте, партийната
работа е. . . малко е по-различна от тази, която е свързана с председателството на общинския съвет. Тук мога да кажа, че в председателя на общинския съвет се генерира много политическо говорене от нашите политически опоненти. И понеже те няма какво да кажат, те винаги трябва да атакуват, макар и безпринципно. Но това, което мога все пак да дам като съпоставка от това, което се случваше в предишния общински съвет, когато ГЕРБ нямаше общински съветници, и това, което се случва през последните години от управлението в Столична община - първо, частичните избори на премиера Борисов, след това с продължаването и в момента действията, които предприема г-жа Фандъкова, мога да кажа, че преди имаме закрити, продадени над 40 детски градини. В момента говорим, че от 2005 до 2011 година са изградени над 40 нови детски градини. Имаме разширяване на метродиаметъра на метрото, имаме усвояване на повече европейски средства, имаме разширяване на околовръстния път, а вие знаете какви бяха решенията, които бяха вземани в предишния общински съвет с раздаването на териториите около бъдещото разширяване на околовръстния път за жълти стотинки. Впоследствие обезщетенията, които плати Столична община за тези търговски обекти, които бяха изградени там, всъщност това бяха парите на българския. . . софиянец. Това, което е изключително важно също да се има предвид, че политиката и на Столичния общински съвет, и на кметската администрация е да се разкриват престъпленията, свързани с общинските предприятия. И вие виждате, че във всичко това което се е случвало досега в Столичния общински съвет, някога да е имало повдигнато обвинение за някое предприятие, или ръководител на предприятие, или някой от кметската администрация? Нямало е такъв момент. От момента, в който премиерът Борисов като кмет започна проверките, които продължиха и впоследствие, вие виждате, че вече започват да се четат и осъдителни присъди - както за "Софийски имоти", така, надявам се, ще бъде и за "Озеленяване", и за всички останали други общински предприятия като "Топлофикация" и тям подобни.
Водеща:
Сега, наистина на самия финал, в началото сме на една
президентска седмица, защото в четвъртък новоизбраният президент Росен Плевнелиев ще се закълне, в събота изтича мандатът на сегашния държавен глава, на 22-ри, в неделя, започва всъщност мандатът на Росен Плевнелиев. Президентът Георги Първанов продължава да дава своите прощални интервюта. Вчера той каза, че правителството на ГЕРБ е слабо, че Бойко Борисов е един слаб премиер?
Цв. Цветанов:
Вижте, България е част от едно демократично общество. Всеки може да дава своите интервюта и всеки може да дава своите резултати. Гражданите и българските гласоподаватели са тези, които дават оценка за това дали е успешен един мандат, или не е успешен. Ако Първанов беше успешен, може би щяхме да отчетем добрите резултати на правителството, което. . . той участва активно в неговото създаване, т.нар. тройна коалиция. А вие видяхте какво се случи след влизането на страната ни в Европейския съюз от 2007 година и блокирането на всички европейски оперативни програми през 2009 година, началото. Това, което направи това правителство, и това, което направи компетентността на това правителство, е да възстановим европейското финансиране и да започнем да изграждаме основните инфраструктурни проекти, които са важни за развитието на бизнеса, за развитието и създаването на повече работни места. Така че Първанов е в правото си да говори, каквото си иска. Той това е свикнал да прави и той това може да го прави добре. Но за мен е важно какви са реалните резултати. Защото, когато дойде лятото на 2012 година и ние пътуваме по пътищата, имаме възможност да създаваме повече работни места, имаме възможност да очертаваме една краткосрочна или дългосрочна перспектива за съответните региони, за тяхното развитие. . . Аз се надявам, че с Националното сдружение на общините, с местната власт с необходимата комуникация ще можем действително да очертаем една добра симбиоза за доброто развитие на страната. Всеки може да дава своята оценка.
Водеща:
Благодаря ви за този разговор. Това беше. . .
Цв. Цветанов:
Но тук искам само да спомена нещо, което е изключително важно. Искам да пожелая тази седмица да бъде много успешна за Росен Плевнелиев, Марга Попова и нека действително президентската институция да стане тази, която да генерира идеи, да води до обществено обсъждане и до търсене на консенсус по основните национални приоритети на държавата и очертаване и изпълняване на ангажиментите ни като евроатлантически партньор.
Водеща:
Добре. Благодаря ви за този разговор. Това беше
вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Изборният ден във Варна приключи, активността и в двата района е около 11 процента
Изборният ден във Варна приключи, активността и в двата района е около 11 процента
23:15, 20.10.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Броенето на бюлетините в Габровница приключи
Броенето на бюлетините в Габровница приключи
23:11, 20.10.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Няма избран кмет на първи тур в карловското село Войнягово
Няма избран кмет на първи тур в карловското село Войнягово
22:59, 20.10.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Джунейт Йонузов води на изборите в Омуртаг
Джунейт Йонузов води на изборите в Омуртаг
22:54, 20.10.2024
Чете се за: 00:27 мин.
На 81 г. почина операторът на "Време разделно" и "Мера според мера" Радослав Спасов
На 81 г. почина операторът на "Време разделно" и "Мера според мера" Радослав Спасов
21:57, 20.10.2024
Чете се за: 01:57 мин.
Признание за трупата на Народния театър: "Елементарни частици" получи специална награда на фестивал в Скопие
Признание за трупата на Народния театър: "Елементарни частици" получи специална награда на фестивал в Скопие
21:42, 20.10.2024
Чете се за: 02:30 мин.
Под 8,5% избирателна активност във варненските райони "Одесос" и "Приморски"
Под 8,5% избирателна активност във варненските райони "Одесос" и "Приморски"
21:15, 20.10.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Осъденият за кражба на камина от пенсионерския клуб бивш кмет на Войнягово иска пак да е в политиката
Осъденият за кражба на камина от пенсионерския клуб бивш кмет на Войнягово иска пак да е в политиката
20:59, 20.10.2024
Чете се за: 04:10 мин.
След отварянето на детелината на Околовръстното и бул. "България": Безопасно ли е трасето за преминаващите?
След отварянето на детелината на Околовръстното и бул. "България": Безопасно ли е трасето за преминаващите?
20:42, 20.10.2024
Чете се за: 02:25 мин.
Високо напрежение в монтанското село Габровница, където днес избираха кмет
Високо напрежение в монтанското село Габровница, където днес избираха кмет
20:19, 20.10.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Ниска избирателна активност в Омуртаг, стигна се и до куриози
Ниска избирателна активност в Омуртаг, стигна се и до куриози
20:10, 20.10.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Изкуственият интелект е новото оръжие на телефонните измамници, защо отново има бум на пострадалите?
Изкуственият интелект е новото оръжие на телефонните измамници, защо отново има бум на пострадалите?
19:34, 20.10.2024
Чете се за: 08:25 мин.
Топ 24
Най-четени
Джон Хънтсман се отказва от изборите
Джон Хънтсман се отказва от изборите
Намериха още една жертва на Коста Конкордия
Намериха още една жертва на "Коста Конкордия"