НОВИНИ

Как да разпознаваме качествената храна?

Продължават проверките, започнали още преди празниците, заяви в студиото на "Денят започва" Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните.

разпознаваме качествената храна
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 16.01.2012
Чете се за: 05:34 мин.
У нас

Продължават проверките, започнали още преди празниците, заяви в студиото на "Денят започва" Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните.

По празниците нарушенията драстично са намалели, унищожени са само 350 кг, в сравнение с цялата година, през която са направени над 200 000 проверки и са унищожени 140 тона храни, или това е на месец по 14 тона, подчерта директорът на Агенцията по безопасност на храните.

Слабото звено на Агенцията по храните е общественото хранене. Затова
проверките за дипломи за готвач и здравни книжки на хората, работещи в
кухнята, ще бъдат постоянни, заяви Йордан Войнов. А ето какво поясни Войнов по отношение на опасния испански салам, който беше открит в „Метро"в края на изминалата седмица.

Йордан Войнов, изпълнителен директор на Агенцията по безопасност на храните: - Ние предприехме моментално изтегляне на този вид салами от
Метро. Освен това ги изследвахме и трите проби са отрицателни. Така
че няма никаква опасност. Също така и веригата Метро чрез потребителските карти е направила своя проверка и се е оказало, че клиентите нямат здравословни проблеми, специално тези, които са консумирали този салам.

Пълен текст на разговора

Водеща Жени Марчева:
Продължаваме сега с изпълнителния директор на Агенцията по безопасността на храните д-р Йордан Войнов. Добро утро и за много години.
Йордан Войнов:
За много години.
Водеща:
Какви проверки правите в момента?
Й. Войнов:
Ами, продължават проверките от празниците - Коледа и Нова година. До края на седмицата ще приключат, така че ежедневни проверки по отношение пререгистрация на обекти, също така предприятията, които контролираме. Така че постоянно нашите инспектори са в действие.
Водеща:
Сега, от тези проверки, които започнаха още преди
празниците, преди Коледа, преди Нова година, дотук някакви груби нарушения открихте ли?
Й. Войнов:
Значи, хубавото е, че около празниците, така, нарушенията са драстично намалели, което мен лично ме радва, а това може да радва и потребителите, тъй като имаме конфискувани и унищожени около 350 килограма. На фона за цялата година от създаването на агенцията досега ние имаме може би над 200 хиляди проверки и сме унищожили 140 тона храни, или това ще рече на месец по 14 тона средно. Също така 150 хиляди яйца са унищожени, 6 тона безалкохолни напитки. И на фона на тези цифри около празниците наистина търговците и производителите, така, бяха дисциплинирани, само 350 килограма продукти с изтекъл срок на годност и негодни бяха унищожени.
Водеща:
Това са добри новини.
Й. Войнов:
Да.
Водеща:
Сега, не е ясно дали защото за знаели, че вие ще бъдете
по-активни, или защото просто са станали по-съвестни, но така или иначе за нас, потребителите, новините са добри.
Й. Войнов:
Да, това е радващо.
Водеща:
Сега, помня, че лятото, когато правихте масираните проверки по летните ни курорти, много усилено проверявахте дипломите на готвачите. Сега по зимните курорти проверявахте ли кой как готви?
Й. Войнов:
Да, така е. Аз си признавам, че най-слабото ни звено, това е общественото хранене. И наистина ние сме твърдо решени да сложим ред, така и с асоциацията на готвачите, и с асоциацията на хотелиерите сме се разбрали, че ще проверяваме именно за диплома, готвачите трябва да имат квалификация, а също и здравни книжки, тъй като масово се работи в кухнята без необходимите документи.
Водеща:
Сега, дайте малко повече информация за тези опасни испански салами, които бяха открити в търговската ни мрежа в края на миналата седмица. Всичко е изтеглено, нали така. Нека да успокоим хората, които в момента ни гледат.
Й. Войнов:
Да, всичко е изтеглено. Ние получихме на 11-и нотификация от Европейската комисия по системата за бързо съобщаване, че е открит в Германия и в Обединеното кралство, в тези испански колбаси листерия моноцитогенес, но не бяха уточнени партиди. Но ние предприехме моментално изтегляне от пазара на тези салами, а паралелно с това направихме и проби в нашите лаборатории. И трите проби са отрицателни, така че за успокоение на нашите потребители, няма никаква опасност, изтеглени са. Също така и "Метро" са се свързали, защото те имат много добра система за проследяемост по картите, които пазаруват техните клиенти, с над 80 процента от хората, които са пазарували, така че към момента няма никакви здравословни проблеми на тези, които са закупили и консумирали този тип салам.
Водеща:
Още веднъж да кажем, защото по информация на веригата стана ясно, че около 1000 души са си купили такъв салам, но дори и да са си го купили, дори и да са го изяли, няма никаква опасност за тяхното здраве.
Й. Войнов:
Няма никаква опасност, пак казвам, защото от трите вида салам ние взехме проби и направихме изследване в нашата лаборатория. Отрицателни са за листерия моноцитогенес, тъй като от Европейската комисия не са ни информирали точно партидите. Единствено, което знаем, е само видът на салама. Така че няма никакъв проблем.
Водеща:
Добре, хайде дайте още малко успокоение - птичи грип у нас има ли?
Й. Войнов:
Не, категорично не. Въпросът беше, че наистина ние
унищожихме 15 хиляди патици в региона на Пловдив, тъй като показаха нископатогенен вирус, който, ако наистина остане и премине през други птици, той мутира, вирусът, и може наистина да е. . . да стане опасен за здравето на хората. И точно поради тази причина, изпълнявайки европейска директива, ние унищожихме 15 хиляди птици, но категорично на територията на България към момента няма птичи грип.
Водеща:
А ще затваряте ли ферми, ако се установи, ако установите, че те не съблюдават изискванията и например държат храната за птиците на открито или някакво друго нарушение на изискванията?
Й. Войнов:
Категорично да, тъй като има инструкции. Нашите хора
проверяват, включително свикват епизоотични комисии по места с местната власт. Наистина фермите трябва да отговарят за биосигурност, достъпът до ферми трябва да бъде ограничен, дезинфекция също, фуражът, който се използва за храна на птиците, трябва да бъде на закрито, тъй като има контаминация с дивите птици, а пък сега е сезонът на прелет на диви птици, така че е опасно. Затова те са предупредени, имат съответните инструкции и това нашите хора го контролират.
Водеща:
Сега, като заговорихме за заразите, опасност от шап има ли?
Й. Войнов:
Към момента не. Чукаме на дърво, тъй като наистина в
Република Турция има шап, наистина над хиляда огнища има. . .
Водеща:
Пак ли?
Й. Войнов:
. . . шап. Да. Те и ваксинират, тъй като не са свободна зона от шап. Ние имаме изграден 20-километров кордон по границата на Република Турция, постоянно се проверяват дивите животни, отстрелът на диви животни, както и домашни животни, така че има пълен мониторинг. Към момента няма шап и се надявам така да бъде и занапред.
Водеща:
Иначе как върви изграждането на тази стена? Вие казахте 20 километра от нея са готови?
Й. Войнов:
Не, тя ще бъде по-голяма, над 100 километра ще бъде мрежата, която ще бъде изградена с Турция, съседна Турция. . .
Водеща:
Съседна Турция.
Й. Войнов:
. . . но това е приоритет на областните управители на трите области, това са Бургас, Ямбол и Хасково. Смятам, че тази година ще бъде изградена тази мрежа.
Водеща:
Въпросът е успокоиха ли се съседите, успокоиха ли се
турците, защото помня преди година, когато стана ясно, че ще изграждаме такава стена, те писаха, че едва ли не се опитваме берлинската стена да изградим между нас и тях.
Й. Войнов:
Не, аз мисля, че всичко е нормално. Очакваме в края на тази седмица представители на тяхната служба, ветеринарна, да бъде на посещение в България. След това ние ще направим съответна визита, така че отношенията са ни прекрасни и работим чудесно.
Водеща:
Сега, голяма победа беше това, че горнооряховският суджук беше признат от Европейската комисия като типичен продукт за България. Още шест обаче такива продукта чакат одобрение от страна на Европейската комисия. Какви са шансовете да получат те такова одобрение, да бъдат признати за изцяло, изконно български продукти?
Й. Войнов:
Ами, аз мисля, че това е заслужена победа на наш продукт. Това е пътят, наистина трябва да отстояваме нашето родно, не само саламите, има активност и от консервната промишленост за налагане на лютеницата като наистина национален продукт, защитен. Така че това е пътят, ако искаме наистина да имаме успех по отношение на нашите родни продукти.
Водеща:
Сега, като стана ясно, че Европейската комисия одобрява горнооряховския суджук за типично български, веднага, в същия ден стана ясно, че от началото на годината само три фирми могат да го произвеждат. Нарушения в този смисъл хващали ли сте, имате ли? Имате ли сигнали за такива. . . че и други фирми, които нямат право да го произвеждат, си позволяват да го произвеждат?
Й. Войнов:
Не, ние им дадохме гратисен период на тези фирми досега, които са го произвеждали, тъй като имаха наистина напечатани доста етикети и продукция, която беше произведена, преди да се обяви, че има право само да се произвежда този горнооряховски суджук в района на Горна Оряховица. Така че няма никакъв проблем. Месопреработвателите са отговорни и съответно тази продукция, която е била произведена преди това нещо да стане факт, в момента се реализира спокойно. След това вече спира производството на този вид суджук.
Водеща:
Добре, благодаря ви аз този разговор. Това беше
изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.
Й. Войнов:
Благодаря.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

За туршията с любов - тънкости, тайни и дребни детайли
За туршията с любов - тънкости, тайни и дребни детайли
08:18, 21.10.2024
Чете се за: 03:42 мин.
Ферментиралите продукти са най-добрите антиоксиданти, заяви проф. Кантарджиев
Ферментиралите продукти са най-добрите антиоксиданти, заяви проф. Кантарджиев
08:15, 21.10.2024
Чете се за: 01:45 мин.
Дрогираният млад шофьор от Доброславци е шофирал с над 100 км/ч?
Дрогираният млад шофьор от Доброславци е шофирал с над 100 км/ч?
07:43, 21.10.2024
Чете се за: 01:27 мин.
Жителите на село Маринка готови за протест, искат спешни мерки срещу войната на пътя
Жителите на село Маринка готови за протест, искат спешни мерки срещу войната на пътя
07:38, 21.10.2024
Чете се за: 01:40 мин.
Ще имат ли "достоен дом" учениците от румънската гимназия?
Ще имат ли "достоен дом" учениците от румънската гимназия?
07:25, 21.10.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Изкуственият интелект - надежда за онкоболните
Изкуственият интелект - надежда за онкоболните
07:07, 21.10.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Започва ремонт на "Дунав мост"
Започва ремонт на "Дунав мост"
07:04, 21.10.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Старт на отоплителния сезон, пускат поетапно парното
Старт на отоплителния сезон, пускат поетапно парното
06:04, 21.10.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Предимно слънчево със сутрешни мъгли
Предимно слънчево със сутрешни мъгли
05:55, 21.10.2024
Чете се за: 01:32 мин.
България няма деца за убиване: "Ангели на пътя" искат по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори
България няма деца за убиване: "Ангели на пътя" искат по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори
05:30, 21.10.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Изборният ден във Варна приключи, активността и в двата района е около 11 процента
Изборният ден във Варна приключи, активността и в двата района е около 11 процента
23:15, 20.10.2024
Чете се за: 00:50 мин.
Броенето на бюлетините в Габровница приключи
Броенето на бюлетините в Габровница приключи
23:11, 20.10.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Топ 24
Най-четени
Намериха още една жертва на Коста Конкордия
Намериха още една жертва на "Коста Конкордия"
Разследване на аварията на Фобос-Грунт
Разследване на аварията на "Фобос-Грунт"