НОВИНИ

Без споразумение между ЕС и Великобритания засега

Засега няма споразумение между Великобритания и останалата част от Европейския съюз за промяна в правилата на съюза. Лидерите, участващи в редовен съвет в Брюксел, описван като решаващ за отношенията между Лондон и останалите столици, продължават преговорите днес.

Владислав Велев
от Владислав Велев
06:27, 19.02.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Преди референдум за оставането на Великобритания в Европейския съюз, Лондон поиска промяна в правилата на работа, но засега няма споразумение. След маратонски общи и двустранни преговори, част от лидерите продължиха срещите и през нощта. Работата продължава в петък, като някои лидери предупредиха британския премиер Дейвид Камерън, че той няма да има втори шанс за преговори.

Държавните глави и премиери приеха заключения по другата важна тема на съвета - миграцията. Те обявиха, че засега няма значително намаляване на мигрантския поток от Турция към Гърция и призоваха Анкара да работи по-активно за изпълнение на поетите задължения. В началото на март ще има специална среща на върха Европейски съюз - Турция.

Призована беше и Гърция да направи повече за овладяване на ситуацията с мигрантите, пристигащи там. От текста на заключенията става ясно, че лидерите призовават Атина да спазва шенгенските правила, които предвиждат пълен контрол на границата и отказ за достъп на лица, които нямат право.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Трябва да спазваме правилата и законите, които сме приели заедно. Това засяга както решенията за заселване на мигранти, така и нуждата постепенно да се върнем към положението, при което всички страни от Шенгенската зона прилагат нейните правила.

През втория ден на съвета ще продължава да се търси компромис между исканията на Великобритания за промени в правилата на Европейския съюз и желанията на останалите страни. След нови двустранни срещи, общата работа ще продължи с късна английска закуска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 200 души блокирани в мазетата си в Диарбекир
Около 200 души блокирани в мазетата си в Диарбекир
Народното събрание ще гласува първия вот на недоверие към кабинета Борисов 2
Народното събрание ще гласува първия вот на недоверие към кабинета "Борисов" 2