Голяма част от производителите на сладкарски изделия във Варна ще фалират, ако не преизчислят цените на стоките си след драстичното увеличение на яйцата и поскъпването на брашната и захарта.
Ако тази тенденция се запази, по Великден се очаква козунакът да скочи с левче, прогнозират от варненската асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите.
Валентин Иванов има малък цех за торти и сладкарница. Кризата посрещнал с драстични съкращения на разходите и персонала. Работата е намаляла повече от 10 пъти, поръчките и клиентите - също.
След поредното поскъпване на захарта и брашната, а сега и на яйцата, производителят се чуди как ще оцелее бизнесът му. Много от колегите му в бранша вече са фалирали.
Валентин Иванов, сладкар: Ами изключително трудно е. Нашата дейност е повече от 15 години тука. В началото се развиваше много добре, в последните години нещата стават доста по-зле. Да не кажа трагични.
Сега сладкарят поема за своя сметка по-високите разходи, но признава, че така няма да издържи дълго. Страхува се, че ако вдигне цените, сладкишите му ще станат непродаваеми, защото хората вече не се интересуват от качеството и предпочитат евтиното.
Валентин Иванов, сладкар: Всяко едно увеличаване на цените при нас отлива на клиенти е още по-голям, а това е фатално за нашата дейност.
Ако пазарът не се раздвижи и тенденцията за поскъпване на основните хранителни продукти се запази, производителят на сладкиши изчислява, че бизнесът му ще издържи едва до началото на лятото.
Какво се случва, когато бюджетът не е приет навреме - анализ на Фискалния съвет
Картата на неравенството по рафтовете: Големите вериги в София са 244 и едва 3 във Видин
Засилен интерес: 2600 кандидати са се явили на конкурс за 400 места в "Гранична полиция"
"Мяра": Липсата на нов бюджет ще се отрази реално на жизнения стандарт у нас според над 60% от българите
Остават в ареста Габриела и Красимир, обвинени за жестоки убийства на животни