НОВИНИ

Албания отвори архива на тайната полиция на Енвер Ходжа

Албанското правителство отвори архива на бившата тайна полиция Сигурими повече от 26 години след падането на комунизма, в опит да успокои албанската политическа сцена, на която обвиненията за сътрудничество с тази полиция, често без никакви доказателства, са много ефикасно оръжие за дискредитиране.

bnt avatar logo
от БТА
13:15, 27.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света
албания отвори архива тайната полиция енвер ходжа

В архива на прочутата тайна полиция има милиони страници документи и десетки хиляди досиета.

Както посочва "Ютарни лист", наследството на Енвер Ходжа, който управлява Албания четири десетилетия до смъртта си през 1985 г., продължава да трови албанската политика.

Това би трябвало да изкорени злото, което продължава да трови албанското общество. Като премахването на абсцес - болезнена, но неизбежна хирургическа операция, оценява албанският писател Исмаил Кадаре.

По време на управлението на Енвер Ходжа над 100 000 души са пратени в трудови лагери, 20 000 в затвори, а около 6000 са убити или изчезват. През декември 2016 г. бе основан независим орган, комисия, която да води през архива онези, които искат да разследват съдбата на близките си или нечия друга. Комисията бе упълномощена също да издава удостоверения за несътрудничество с комунистическия режим, което днес е условие за заемането на каквато и да било публична длъжност.

Все пак доказателствата за сътрудничество със Сигурими са много редки. 26 години след падането на комунизма само двама политици публично признаха за сътрудничеството си със Сигурими, а някои политици на по-ниски позиции дискретно се оттеглиха от публичния живот след като против тях бе поведена кампания от този тип.

Въпреки отварянето на архивите на Сигурими много въпроси вероятно ще останат без отговор. Много документи са унищожени по време на прехода, но и след това, заяви бившият директор на архива на министерството на вътрешните работи Кастриот Дервиши. Той добави, че няма да бъде лесно да бъде установена истината, но е важно да се стигне до факти за един от най-репресивните режими на 20 век.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се разговорите за съставяне на коалиция да започнат идната седмица
Очаква се разговорите за съставяне на коалиция да започнат идната седмица
Изборни резултати при обработени 99.98% от протоколите
Изборни резултати при обработени 99.98% от протоколите