НОВИНИ

Американският писател Пат Конрой почина на 70 години

Той е автор на популярни романи като „Принцът на приливите", „Блус в лятна нощ" и „На Юг от Брод Стийт".

bnt avatar logo
от БТА
11:38, 05.03.2016 (обновена)
Чете се за: 01:34 мин.
Още
Американският писател Пат Конрой почина на 70 години

Конрой, който през февруари оповести, че страда от рак на панкреаса, е починал в дома си в Бофорт, Южна Каролина, заобиколен от близки и приятели.

От романите на Пат Конрой по света са продадени над 20 милиона копия. Освен "Принцът на приливите", сред по-известните му произведения са "Великият Сантини", "Блус в лятна нощ", "На юг от Брод Стрийт".

"Южна Каролина загуби свой обичан син. Пат Конрой ще липсва на всички, но поне можем да намерим утеха в собствените му думи", пише в Туитър губернаторката на щата Ники Хейли.

Пат Конрой, претворил семейните си демони в бестселъри, е един от най-обичаните и разпознаваеми от читателите съвременни автори.

По-голямата част от творчеството му обаче е вдъхновена от мрачна муза - баща му Доналд Конрой, авиатор и военен герой. За семейството си Конрой старши обаче е тиранин, който бие жена си и децата си.

"Помня, че го мразех още докато бях в пелени", пише Пат Конрой в пролога към "Великият Сантини".

Писателят навремето споделя за сп. "Пийпъл", че книгите му са били усилие да обясни сам на себе си собствения си живот, което се е оказало сложно начинание.

Пат Конрой, роден Доналд Патрик Конрой на 26 октомври 1945 г. в Атланта Джорджия, е най-голямото от седемте деца в семейството. Заради военните назначения на баща му, бъдещият писател се е местил заедно с майка си, братята и сестрите си 23 пъти преди да навърши 18 години. Майката на Пат Конрой не е в състояние да се справя с изблиците на гняв на съпруга си. Като най-голям Пат честно отнася основната "порция" от жестокостта на баща си. За да му угоди, бъдещият романист дори се записва във военно училище. След дипломирането си, Конрой става учител, вместо да гради военна кариера.

По-късно, когато излага нелицеприятната страна на семейството си в своите произведения, Пат Конрой се отчуждава от някои от братята и сестрите си, които по думите му по-рано са живеели "в отричане".

Баща и син се помиряват преди смъртта на Конрой старши през 1998 г.

Въпреки литературния му успех, личният живот на Пат Конрой е белязан от алкохолизъм, депресия и два провалени брака. Писателят е правил и опит за самоубийство.

"Моето семейство е моят ад, вечен пламък, съдба и кръст", пише Пат Конрой.

След като прехвърля 60-те, Конрой "прочиства" начина си на живот, тъй като му се налага да се бори с диабет, излишно тегло, високо кръвно налягане и чернодробни проблеми. Писателят отслабва, отказва пиенето, започва да се храни здравословно и да тренира.

Холивуд обича емоционално заредени творби на Пат Конрой. Много от тях са претворени в успешни филми. През 1991 г. на екран излиза "Принцът на приливите" с Барбра Стрейзанд и Ник Нолти в главните роли.

"Пат Конрой ще бъде почитан като един от любимите и най-продавани автори на Америка. На мен лично ужасно ще ми липсва", казва дългогодишната му издателка Нан Талийз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият бразилски президент на разпит
Бившият бразилски президент на разпит
По два лева за храна на ден
По два лева за храна на ден