НОВИНИ

Анкара и Москва в опит за затопляне на отношенията

Днес в Санкт Петербург предстои среща между турския президент Ердоган и руския му колега Владимир Путин. Това е първата визита в чужбина на Ердоган, след неуспешния опит за преврат, както и първа среща на високо равнище между Анкара и Москва, след свалянето на руския изтребител миналия ноември. По думите на Ердоган, предстоящата среща с руския му "приятел" Путин е от историческо значение.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:20, 09.08.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Затопляне и охлаждане на отношенията между Турция и Русия. Преди повече от година, Путин и Ердоган подписаха редица двустранни споразумения за сътрудничество, заговори се и за мащабния енергиен проект "Турски поток". След като турски военни свалиха руски изтребител, Анкара и Москва замразиха отношенията си, турската продукция беше изтеглена от руския пазар, а руските туристи ограничиха посещенията си по турското крайбрежие.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: "През този 8-месечен период, ние не замразихме изцяло отношенията си, но имаме една обща цел - силна икономика, а нейното развитие беше силно засегнато."

Последва нов обрат - преди неуспешния опит за преврат, Кремъл съобщи, че Ердоган се е извинил за свалянето на самолета. След събитията на 15-и юли, Западът осъди начина, по който Анкара третира участниците в преврата. Москва обаче заяви твърдата си подкрепа за турското правителство. Двамата пилоти, свалили руския изтребител пък са сред 18-те хиляди арестувани и задържани, обвинени, че са поддръжници на духовника в изгнание Гюлен. Ердоган заяви, че се чувства "изоставен" от Запада и благодари на Владимир Путин за подкрепата. Той допълни и че ще разчита на Москва, за разрешаване на конфликта в Сирия.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: "Ние имаме обща граница със Сирия и вярвам, че заедно с Русия можем да сложим край на насилието там. Както и преди съм казвал на моя скъп приятел Владимир, готов съм да работим заедно."

На фона на обтегнатите отношения между Брюксел и Анкара, днешната среща е заявка за политически съюз Русия и Турция и възможно сближаване на позициите по Сирия. Конкретните очаквания от преговорите обаче, са най-вече за възобновяване на икономическото сътрудничество между двете държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола с 26 нелегални мигранти откриха край Ахтопол
Кола с 26 нелегални мигранти откриха край Ахтопол
Не достигат лекари и сестри в МБАЛ ”Пазарджик”
Не достигат лекари и сестри в МБАЛ ”Пазарджик”