НОВИНИ

Апенините са пропаднали с 40 сантиметра след земетресенията в Италия

Височината на планините в центъра на Апенинския хребет се е понижила с около 40 сантиметра в резултат на земетресенията в Италия през последните два месеца.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:25, 30.10.2016
Чете се за: 00:33 мин.
Още
апенините пропаднали сантиметра земетресенията италия

Агенцията цитира съобщение на италиански специалисти от Института по геофизика и вулканология . Според тях това е станало след природните бедствия, поразили централната част на страната на 24 август и на 26 октомври. Апенините се разширяват към бреговете на Адриатическо и Тиренско море, като по този начин подпират Алпите, които от своя страна, се издигат.

Освен това специалистите предполагат, че силното земетресение с магнитуд 6,5, което разлюля тази сутрин централната част на Италия, е било в резултат на продължаващата сеизмична активност, започнала на 24 август. Тогава бе регистриран подземен трус с магнитуд 6,0 в района на градовете Аматриче, Акумоли и Аркуата в централната част на Апенинския хребет.

За последните два месеца в Италия имаше три силни земетресения. Първото, на 24 август, взе близо 300 жертви. На 26 октомври два подземни труса с магнитуд 5,4 и 5,9 предизвикаха разрушения в редица градове, но нямаше смъртни случаи. Благодарение на това, че населените места там бяха напълно евакуирани, днес също бяха избегнати жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 ранени след земетресението в Италия
20 ранени след земетресението в Италия
Правителството на Исландия подаде оставка след изборната загуба
Правителството на Исландия подаде оставка след изборната загуба