НОВИНИ

От нашия пратеник: Атина се готви за митинга срещу употребата на „Македония“

Атина се готви за утрешния митинг срещу употребата на Македония в решението по спора между Гърция и Македония за името на страната. В Солун преди две седмици такъв протест събра повече от 90 хиляди души от цяла Гърция, а утрешният, според организаторите, ще е още по-голям. Кой се очаква да участва, има ли опасност от безредици, как реагира гръцкото правителство - за всичко това очакваме информация от специалния ни пратеник Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:12, 03.02.2018
Чете се за: 01:43 мин.
По света

Напрежението в Атина през последните дни ескалира, предаде пратеникът на БНТ в гръцката столица Тоня Димитрова. Днес къщата на легендарния гръцки композитор Никис Теодоракис е била напръскана с червен спрей от вандали. В петък външният министър получи две писма със заплахи, докато се водят преговорите за решаване на спора с името на Македония.

;

Пред парламента вече се издига сцената, от която ще говори гръцкият композитор Микис Теодоракис, трима свещеници от гръцката църква. Тук ще бъде лидерът на опозиционната Нова демокрация Кирякос Мицотакис и бившият премиер Андонис Самарас.

Утре много демонстранти ще развяват този флаг - със звездата на Вергина. Един от спорните символи между Скопие и Атина. Звездата на Вергина беше на нацинолнот знаме на Македония след обявяване на независимост на републиката, но Скопие беше принудено да смени знамето си, заради наложеното ембарго от Гърция.

Не всички жители на Атина, обаче, са настроени срещу преговорите за името със Скопие.

Тео - жител на Атина: Хората в Скопие вярват, че са македонци - това исторически не е коректно, това е шега. Но от друга страна не е в наш интерес да продължаваме този конфликт.
Силвия жител на Атина: Не, няма да съм на протеста утре, защото мисля, че е дошло време за намиране на решение на спора.

Гръцките медии не отразяваха протеста в Солун, но този път те правят предварителни репортажи още от предния ден.

Джина Стасинополу - репортер от гръцката телевизия „Антена“: Разбира се, ние ще бъдем тук утре, много репортери ще отразят широко протеста, но имаме само едно желание - всичко да е мирно.
;

За професор Георгиос Плиос - експерт по социологически изследвания в масмедиите, този протест се различава от демонстрацията в Солун, защото....

проф. Георгиос Плиос, директор на Лаборатория за социални изследванията в масмедиите: ... е правителствен. Митингът в Солун беше само за названието Македония, този митинг много бързо се превърна в правителствен акт.

Според него Църквата не трябва да се меси в политиката.

проф. Георгиос Плиос - директор на Лаборатория за социални изследванията в масмедиите: И Църквата трябва да остане настрана, защото независимо на какво вярват гражданите - църквата е за всички.

Професор Плиос твърди, че Гърция ще загуби от тези преговори.

проф. Георгиос Плиос - директор на Лаборатория за социални изследванияа в масмедиите: Ще бъдат засилени националистически гласове. Вие, разбирате, че тези гласове ще влияят на политиката на страната и тази политика не засяга само съседните страни.
;

Този протест е предизвикателство пред правителството на Алексис Ципрас, както и за полицията в Атина. Утре ще има две демонстрации и полицията ще направи всичко по силите си те да не се смесват. На всичко отгоре, утре ще има и футболен мач.

;

Утрешният протест се очаква да бъде най-големият от десетилетия насам. Очакват се над един милион души, 2500 автобуса транспортират хора от провинциите. Центърът на града ще бъде блокиран, градският транспорт няма да работи.

Този път гръцката Църква подкрепри протеста срещу употребата на името Македония в спора със Скопие.

Какви са другите разлики между този протест и протеста от Солун, вижте:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийският районен съд остави под стража двама задържани за телефонна измама
Софийският районен съд остави под стража двама задържани за телефонна измама
Протест във Видин за автомагистрала, АПИ обеща трилентов път
Протест във Видин за автомагистрала, АПИ обеща трилентов път