НОВИНИ

Белгия блокира споразумението между ЕС и Канада

Словашкият министър на икономиката, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз, коментира пред медиите след официалната среща с колегите си, че от държавите членки на общността единствено Белгия не е дала съгласието си за подписването на търговското споразумение с Канада. Междувременно белгийският външен министър стана жертва на хакерска атака във връзка с масовите протести срещу сделката.

Георги Петров
от Георги Петров
06:20, 19.10.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света
белгия блокира споразумението канада

Преговорите за подписване на споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Канада остават замразени заради специфичните политически механизми в Белгия, където правителството не може да даде одобрението си относно сделката, ако не бъде подкрепено от всички регионални парламенти в страната.

При това положение категоричната позиция на провинция Валония, която е срещу подписването на споразумението, спира финализирането на сделката.

Причината за отрицателната позиция на местния парламент във Валония е същата, която провокира и протести срещу подписването на споразумението в различни европейски страни през последните седем дни - населението смята, че сделката ще навреди на местното производство и е в интерес единствено на големите компании.

Италианският министър на икономическото развитие заяви, че в момента регионалния парламент във Валония държи за заложник икономическото бъдеще на Европейския съюз, а Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че решение на патовата ситуация трябва да се намери до петък. Следващата седмица канадският премиер Джъстин Трюдо трябва да пристигне в Брюксел за евентуално подписване на сделката.

Като част от протестите потребителският профил на белгийският външен министър Дидие Рейндерс стана жертва на хакерска атака. На него бяха публикувани снимки с нецензурни послания на бившия канадски премиер Стивън Харпър. Рейндерс е сред основните поддръжници на споразумението между северноамериканската страна и Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен двубой преди изборите между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп
Последен двубой преди изборите между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп
Раздадоха наградите за журналистика в сферата на технологиите
Раздадоха наградите за журналистика в сферата на технологиите