НОВИНИ

Бежанската криза: преди срещата Европейски съюз - Турция

Германия и Италия призоваха за обща европейска система за предоставяне на убежище. Това на практика означава реформа на дъблинските регламенти, според които мигрантите са длъжни да поискат убежище в първата страна от евросъюза, в която влязат. Словения прие нов закон за разглеждането на молбите. Турция предлага в Сирия да се построи град за мигрантите.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:01, 05.03.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Турският президент има идея да се построи град в северна Сирия, в който да се настанят бежанците от гражданската война. Според Ердоган този град може да бъде до турската граница и да се построи с помощта на международната общност. Ердоган е говорил с Барак Обама по този въпрос. Двамата дори са избрали място.Турският президент не уточнява подробностите.Анкара въведе мерки за ограничаване на имигрантския поток.

Мевлют Чавушоглу, министър на външните работи на Турция: Въведохме визи за граждани на някои страни. Преразгледахме изискванията си за електронна виза и виждаме, че има значителен спад в броя на молбите.

Дни преди срещата Европейски съюз - Турция, Германия и Италия предлагат обща европейска система за регистриране на мигрантите, която да промени дъблинските регламенти. Рим и Берлин предлагат хората, които имат нужда от защита да бъдат идентифицирани още в родните или транзитните страни, преди да стигнат в Европа.

Освен това, германско-италианското предложение включва и координиран механизъм за репатриране на незаконните икономически мигранти.

До намирането на общо решение, Словения ускори със закон разглеждането на молбите за убежище. Досега процедурата отнемаше няколко месеца. Почти 500 000 мигранти преминаха през страната на път за западна Европа. Едва 460 от тях поискаха убежище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България може да получи финансова помощ от ЕС при хуманитарна криза
България може да получи финансова помощ от ЕС при хуманитарна криза
Прекратиха протеста срещу издигането на метален кръст в Бутел
Прекратиха протеста срещу издигането на метален кръст в Бутел