НОВИНИ

Европа търси решения за бежанския наплив

До месец март германската канцлерка Ангела Меркел трябва да ограничи невиждания бежански поток. Алтернативата е бунт в собствения й консервативен съюз - това заяви бившият баварски премиер. Едмунд Щойбер поиска затваряне на границата с Австрия. Виена обяви, че в сряда ще вземе решение за това. 7 държави от Шенген в момента извършват гранични проверки, обобщи днес ЕК.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:39, 18.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Не можем да продължаваме като през миналата година, заяви Австрия на среща на външните министри от Евросъюза в Брюксел. В петък Виена обяви, че ще връща бежанци, които искат да преминат през Германия, вместо да поискат убежище там. Словения беше принудена да вземе аналогични мерки.

Себастиян Курц - министър на външните работи на Австрия: "Нито политиката на покана, нито на гостоприемство са верният отговор на мигрантската криза. Нуждаем се от различен отговор и в идеалния случай той може да бъде само спиране на мигрантите на външните граници на Евросъюза. Ако това не сработи, тогава на националните граници."

Норвегия, Швеция и Дания са спрели действието на Шенген по клаузата за извънредни обтоятелства, Австрия, Германия, Франция и Малта извършват гранични проверки по клаузата за предвидими събития, съобщи Еврокомисията.

На среща с германския си колега Йоахим Гаук в Берлин, гръцкият президент Прокопис Павлопулос приветства политиката на отворени врати на канцлера Меркел. Същевременно той призова Турция да спазва поетите ангажименти.

Прокопис Павлопулос - президент на Гърция: "Нелегалните икономически имигранти, влезли в Гърция, защото турските власти не си вършат работата, трябва да бъдат връщани в Турция по действащите споразумения."

Среща на върха Гърция - Турция - Германия е насрочена за февруари в Атина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първото цвете в Космоса
Първото цвете в Космоса
Цветан Цветков: 300 лица с високи постове са с неверни имотни декларации
Цветан Цветков: 300 лица с високи постове са с неверни имотни декларации