НОВИНИ

Бивш съветник на Тръмп прави фондация, целта му са евроизборите

Бившият главен стратег съветник на американския президент Доналд Тръмп Стив Банън ще прави фондация, която да оглави дяснопопулистка революция в Европа с първа цел - европейските избори догодина. Тя трябва да стане алтернатива на Отворено общество на Сорос. Банън разкрива амбициите си в интервю пред изданието "Дейли Бийст".

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:17, 22.07.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Главен редактор на крайнодесния сайт Брайтбарт от 2012 -та, и после за кратко главен стратег на президента Тръмп в Белия дом, откъдето напуска заради конфликти с други от екипа - след тази кариера 64-годишният Стив Банън е открил ново вдъхновение - да подкрепи крайнодесните популисти в Европа.

Неправителствената организация, която планира, ще се казва Движението, ще е базирана в Брюксел, на първо време с 10 души екип. Ще пише предложения за политики, ще осигурява сондажи и експертиза за пропаганда, така че на изборите през май популистите от крайната десница да спечелят една трета от местата в европарламента и да оформят супергрупа в него.

Банън споделя, че идеята му хрумнала, когато гостувал на конгрес на френския Национален фронт през март. Според него, предстои край на европейската интеграция, а бъдещето е на крайнодесните популисти националисти. В интервюто той нарича Италия туптящото сърце на съвременната политика.

През последната година се е срещал не само с Марин льо Пен, а и с унгарския премиер Виктор Орбан, лидерката на Алтернатива за Германия Алис Вайдел, с британеца Найджъл Фараж и с други популисти в Европа. По време на европейската визита на Доналд Тръмп, според редица медии, е приемал представители на такива формации в петзвезден хотел в Лондон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезания и забавления за децата на Витоша летен фест
Състезания и забавления за децата на Витоша летен фест
Въведоха карантинна зона в община Болярово
Въведоха карантинна зона в община Болярово