НОВИНИ

В „Още от деня“: Ще станем ли по-богати, или ще продължим да обедняваме?

По-високи доходи за българите, ръст на пенсиите, но и повече разходи. По темите разговарят финансовия експерт Мика Зайкова и финансистът Емил Хърсев в предаването "Още от деня" по БНТ. Вижте още във видеото:

bnt avatar logo
от "Още от деня"
19:09, 18.02.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Данните от Националния статистически институт за последното тримесечие на 2018 г. представят една картина на мъчителна конвергенция, към онзи пазар, към който България се присъедини, влизайки в Европейския съюз, сподели финансистът Емил Хърсев. Той допълни, че не всеки гражданин в България получава заплата.

Емил Хърсев, финансист: Има категория хора, които не търсят работа и не работят. Българските граждани, които имат постоянен адрес, но работят извън България, внасят един скрит доход. Тези хора не ги броим като част от трудовата сила.

Финансовият експерт Мика Зайкова представи негативна картина, който показва, че България е с най-голямото нерававенство в доходите - а именно 8,2 пъти. Друг факт, който посочи е, че само 30% от българските граждани могат да се вместят в една издръжка, останалите 70% са под чертата.

Мика Зайкова, финансов експерт: Заплатата е 55 % от дохода на домакинствата. 53% от българите не могат дори да отопляват жилището си.От 2009 до 2019 г. младите хора у нас са в риск. Бедността се е увеличила от 6 % на 14,7 % Имаме и намаляване на заетостта, хората у нас намаляват.

Тя допълни, че българите имат най-висок ръст на относителния дял , който плащат за комуникации и транспорт, докато при европейците пирамидата е обърната на обратно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
140 години от подписването на Константинополския мирен договор
140 години от подписването на Константинополския мирен договор
Александър Симов: Към момента БСП няма да се връща в парламента
Александър Симов: Към момента БСП няма да се връща в парламента