НОВИНИ

Българите, поругали с графити Парка на мира, остават в Япония за още разпити

Двамата сценични работници, които в нетрезво състояние оскверниха с графити Парка на мира в Хирошима, няма да се върнат в България заедно с трупата на Софийската опера, която се прибира тази вечер. Те са били помолени да останат от японската полиция, за да бъдат допълнително разпитани. Не са били задържани, а очакванията, според грамите до Министерството на външните работи, е да бъдат глобени.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:06, 18.10.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Имало ли е оскверняване на Мемориала на Хирошима или става въпрос за графити върху ремонтно ограждение - в тази посока днес се разви полемиката около новината за поругаването в Парка на мира. След като вчера трупата на Операта се извини на японската публика от сцената, днес директорът й нарече новината преувеличена и дори хибридна.

Акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет: Новината стана хибридна само по една причина, че зловещо се акцентира върху поругаване на самия Мемориал. Въпреки че това не ги оправдава, тъй като в парковото пространство се намира тази пластмасова оградна стена, която не дава достъп до строителни отпадъци. Аз не съм се отказал от думите си, напротив, ние осъждаме остро това, което те са направили.

Пламен Карталов акцентира и на факта, че от японската полиция не са се обърнали към българското посолство за случая. Разказа, че служителите сами отишли в полицията, за да съобщят какво са направили. Спрейовете, които са използвали за графите, са били за заличаване на следи по декорите. Карталов днес беше потърсен за коментар от японската телевизия и един от трите вестници с най-висок тираж в страната на изгряващото слънце.

Даниела Кънева, журналист: Хирошима е светиня не само за японците, а за целия свят. Това е единственото място в света, където върху камъни като нашите във Витоша, има сенки на стопени хора. 350 000 хора са стопени от тая радиация в един кошмар, който продължава и до днес.

За Даниела Кънева, чиято професионална кариера е отдадена на Япония и Далечния изток, надписите точно в Парка на мира са кощунство. Дали са върху Мемориала или върху ограда там, според нея те нараняват японците по един и същи начин.

Даниела Кънева, журналист: За японците е болка. Болка от приятели. Те по японски ще наведат глава и ще замълчат. Досега май не съм чула японска реакция. Искрено не мога да си обясня кои са тези българи, в чиято налудничава глава хрумна тази мисъл - там, където човек трябва да си даде отговори за истинската стойност на живота на човека на земята.

От Японското посолство в София се въздържат от коментар за случая. По наша информация сценичните работници ще бъдат санкционирани за дребно хулиганство. Престоят им в Япония без трупата ще бъде за тяхна сметка. А щом се върнат в България, ще бъдат уволнени, потвърдиха от ръководство на Софийската опера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След срещата в Брюксел: Евролидерите договориха нов подход към миграцията
След срещата в Брюксел: Евролидерите договориха нов подход към миграцията
Каракачанов: Няма опасност от разпад в коалицията
Каракачанов: Няма опасност от разпад в коалицията