НОВИНИ

​България и Румъния са страните в ЕС с най-много жертви на трафика на хора

България и Румъния са европейските страни с най-много жертви на трафика на хора. Според последните тенденции, социалните мрежи играят все по-ключова роля в набирането на хора с цел сексуална и трудова експлоатация и дори насилствен брак. 339 са жертвите на трафик от началото на годината у нас, като значителна част от тях са жени.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:27, 18.10.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Вероятно и на вас се е случвало да получавате покани за приятелство във Фейсбук от подозрителни профили с екзотични имена зад тях. Шансът това да бъде принцът от приказките е минимален. Световните тенденции сочат, че именно по този начин потенциални престъпници и дори терористи с арабски произход набират жертви за принудително или фиктивно сключване на брак, който дава билет за свободно движение на територията на Европейския съюз. Интернет и социалните мрежи са механизъм не само за "зарибяване" на жертви, но и за контрол.

Камелия Димитрова - секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора: "Чрез постоянните чат сесии, чрез споделяне на локации, чрез инсталирани камери на местата на експлоатация, трафикантите следят всяко едно движение на пострадалите."

Интернет все по-често се използва за разпространение на порнографски материали, а след това и за изнудване на заснетите хора в тях. В този случай най-уязвими са децата, младите жени и хората с по-ниска интернет култура, които са застрашени да влязат в тъмната статистика за трафика на хора. Бедност, социално изключване, отпадане от училище-това са причините, заради които България е сред основните страни, от които чрез измамни обещания се набират хора за трафик в Европа.

Камелия Димитрова - секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора: "Все още преобладават случаите на сексуална експлоатация, следвани от тези с цел трудова експлоатация и така типичния български феномен - трафик с цел продажба на деца."

Ако ви предлагат изключително примамливи оферти за земеделска работа в чужбина, не бързайте да се доверявате и внимателно проучете. Има риск бъдете въвлечени в схема за полагане на робски труд. Великобритания често е адресът, където много българи работят във ферми при потресаващи условия.

Лин Чарлз - зам.-посланик на Великобритания: "Надяваме се през следващата година да работим с бизнеса в България и с британски ферми, така че да се направи необходимото срещу робските условия на труд."

Много от хората, попаднали в мрежите на трафиканти, често се отмятат от показанията си пред съда заради страх или неразбиране на реалния проблем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водата като носител на информация - акцент на Световна конференция в София
Водата като носител на информация - акцент на Световна конференция в София
Вашингтон даде още няколко дни на Рияд по случая Хашоги
Вашингтон даде още няколко дни на Рияд по случая "Хашоги"