НОВИНИ

България и Турция възстановяват търговията на животни

След 5 години прекъсване България и Турция ще възобновят търговията с животни помежду си. Турска делегация, начело с министъра на земеделието, е у нас за един от най-мащабните агро-бизнес форуми между двете страни. В него повече от 500 представители на бранша обсъждат обмена на стоки.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:00, 27.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Още от догодина първото разрешение за търговия с Турция ще бъде за дребен рогат добитък, а в последствие и за едър. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов и допълни, че в момента 90 на сто от пречките са решени.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Разбира се, е много важно този процес да бъде в едни абсолютно прозрачни рамки, но от друга страна контролиран така, че да не се компрометира още в самото начало от гледна точка на цени и качество на продукцията, обект на търговия.

И турският земеделски министър Факъбаба изрази надежда скоро България и Турция да бъдат партньори в животновъдството.

Ахмет Ешреф Факъбаба - министър на храните, земеделието и животновъдството на Турция: Много турски фирми в сферата на животновъдството гледат към България. Целта ни е една - да търгуваме помежду си. И е много ясно, че когато една търсена стока е налична и тя е в съседната страна, да предпочетем да я вземем оттам.

Българските животновъди са силно заинтересовани от износа на животни в Турция, тъй като там изкупните цени са доста по-високи. Например живите телета там се изкупуват за около 8-9 лв. за кг, а у нас цената е 2,50 лв.

Преди да започне търговията с Турция обаче трябва да се договорят определени ветеринарни изисквания за животните между двете Агенции за безопасност на храните. Освен това ЕС ни налага някои търговски ограничения - мита и квоти за внос на месо и за да отпаднат те, България трябва да попадне в преференциални или свободни квоти, с които Турция разполага за търговия с ЕС - уточниха от земеделското министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словашкият премиер изкара нощна смяна във фабрика
Словашкият премиер изкара нощна смяна във фабрика
Съдбата на Синята къща – в ръцете на държавата
Съдбата на Синята къща – в ръцете на държавата