НОВИНИ

​Българският ансамбъл спечели европейската титла на три топки и две въжета

Българският ансамбъл спечели златните медали на финала на три топки и две въжета и още две бронзови отличия на европейското първенство по художествена гимнастика в испанския град Гуадалахара. На финала на композицията с пет обръча българките останаха на четвърто място.

bnt avatar logo
от Радина Жекова
15:45, 03.06.2018 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Възпитаничките на Весела Димитрова в състав Симона Дянкова, Елена Бинева, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Стефани Кирякова изиграха отлично съчетанието си на топки и въжета и получиха оценка от 22.825 точки, от които 14.200 за трудност. На второ място е Италия с 22.350 точки, а на трето Азербайджан с 20.350 точки.

Отборът на Русия, който стана шампион в многобоя, допусна много грешки и завърши едва седми с 18.000 точки. С това изпълнение българските гимнастички показаха страхотен характер, след като допуснаха грешки вчера на топки и въжета и завършиха на трето място в многобоя, а по-рано днес имаха и неточности на финала с пет обръча. На финала на пет обръча българският ансамбъл се класира на четвърто място с 21.250 точки, от които 13.400 за трудност.

;

Европейската титла на обръчи спечели Италия с 22.350 точки. На второ място е Украйна с 22.100 точки, а едва на трета позиция остана Русия с 21.600 точки. Рускините също допуснаха грешки и като цяло не се представиха на ниво днес.

„Това не беше нашето състезание“, коментира пред БНТ Весела Димитрова.

Весела Димитрова: Виждате, че момичетата могат да играят много по-добре. Съчетанията са невероятни. Като ги изиграят, нямат конкуренция. Чудесно е, че сами сме отговорни за действията си. Не чакаме някой да сбърка, за да получим оценка. Надявам се да продължат да са взискателни към себе си и да се изградят като силен отбор. Все още те не са състезатели, трябва да станат състезатели, на път сме. Аз съм максималист и считам, че съчетанията ни трябва да са топ, за да получим високи оценки.
;

Пред камерата на БНТ момичетата от българския ансамбъл благодариха на треньора си.

Лаура Траатс: Тук е моментът да благодарим на госпожа Весела Димитрова за съчетанията, които ни е измислила, защото наистина е заложена много висока трудност. Ако грешката не е фатална, взимаме медал.
Симона Дянкова: Искаме да ѝ се извиним за всички грешки и да обещаем, че ще работим много повече.
;

Повече новини от спорта четете на информационния сайт на БНТ http://sport.bnt.bg/ .

;

„Много тежко състезание. Не е неочаквано, защото в спорта може да се случи всичко във всеки един момент“, коментира президентът на БФХТ пред БНТ.

Илияна Раева: Ансамбълът ни няма конкуренция, но на мен ми проличаха слабите места, върху които трябва да се работи до световното първенство. Отборът ни е безапелационен. И преди три месеца го казах - България и всички останали. Това казват всички специалисти. Просто не трябва да се биеш сам. Момичетата ни са млади и не можем да им се сърдим, но натрупаха опит. Честно казано, аз съм щастлива от този резултат и от всичко, което се случи тук, защото необходимото, което трябваше да стане до световното първенство, вече се случи. Трябва да се направят някои промени в подготовката и всичко ще бъде в положителна посока.

Така до момента България има общо четири медала от континенталното първенство - днес злато на ансамбъла на финала на три топки и две въжета, сребро на Татяна Воложанина на финала на обръч при девойките, както и две бронзови отличия в многобоя при ансамблите и в отборната надпревара вчера. От 16.00 до 20.30 часа е надпреварата за многобоя при жените с участието на Катрин Тасева и Невяна Владинова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Почти половината от децата в Афганистан не ходят на училище
​Почти половината от децата в Афганистан не ходят на училище
Мъж загина, а друг изчезна, след като лодката им се преобърна край Истанбул​
Мъж загина, а друг изчезна, след като лодката им се преобърна край Истанбул​