НОВИНИ

Премиерът Борисов на срещата на Вишеградската група в Прага

Как да се защитят външните граници на Европа - това ще бъдe въпросът, на който утре ще търсят отговор Полша, Чехия, Словакия, Унгария - Вишеградската четворка. На срещата ще присъства и премиерът Борисов, ще бъде отбелязана и 25-тата годишнина от учредяването на форума.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:35, 14.02.2016
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Участието на премиера Борисов беше обсъдено по-рано през седмицата с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, в Прага е поканен и президентът на Република Македония Георге Иванов.

Лидерите на четирите страни ще разгледат идеята за създаване на нова "резервна европейска защитна линия" по северните граници на Гърция с България и Македония, с цел да се спре потокът от мигранти по т.нар. Балкански път.

Страните от Вишеградската четворка вече заявиха готовност да участват лично за повишаване на сигурността по границите на България и Македония". В Германия, обаче не крият опасенията си, чуха се призиви подобни мерки трябва да бъдат договаряни от всички.

Страните-участнички във форума в Прага ще се опитат да излязат с обща позиция преди срещата на ЕС на 18 и 19 февруари, посветена на мигрантския поток.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рухна сграда - паметник на културата във Велико Търново
Рухна сграда - паметник на културата във Велико Търново
Свети Валентин
Свети Валентин