НОВИНИ

Борисов: ​България и Мароко активно си сътрудничат в сферата на сигурността​

България и Мароко активно си сътрудничат и работят през последните няколко месеца в сферата на сигурността, особено по темите тероризъм и миграция. Това каза българският премиер Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет в мароканската столица Рабат след подписването на Административно споразумение към Спогодбата за социална сигурност.

bnt avatar logo
от БНТ
15:10, 30.11.2018
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Българският премиер изтъкна, че бронежилетките, които носят полицаите и армията в Мароко, са произведени в България. Той информира, че е представил пред мароканските си колеги и възможностите на военно-промишления комплекс на България.

Бойко Борисов отправи покана към премиера на Мароко Саад Еддин Ел Отмани да посети страната ни в началото на следващата година, за да може да се представят възможностите за сътрудничество във военно-промишлената и в други сфери.

Бойко Борисов заяви, че Мароко е "входна врата към Африка и стои изключително стабилно". Той изтъкна, че крал Мохамед VI полага огромни усилия в тази посока. По думите му България стои по същия начин на Балканите и в Европа.

Министър-председателят на Кралство Мароко отбеляза, че е доволен от посещението на българския премиер и придружаващата го делегация, защото това ще спомогне за развитието на двустранните отношения. Той изтъкна, че по време на това посещение е открита обща политическа воля за това развитие, установени са и сходни позиции по редица регионални и международни проблеми.

Мароканският премиер отчете, че вече е изготвена пътна карта за бъдещото развитие на двустранните отношения в политическата, икономическата, социалната, културната и други области. Той благодари на българския премиер за придружаващата го делегация, особено от бизнес средите, защото тя в момента участва на бизнес форум в Казабланка и установя преки контакти със своите марокански колеги.

Саад Еддин Ел Отмани приветства решението за създаването на смесена комисия между българския и мароканския бизнес, която ще работи по проекти не само в двете страни, но и в Африка.

;

Борисов посочи, че се отчита с около 30 на сто ръст в стокооборота между двете страни, който се формира най-вече заради търговските отношения в строителството, фармацията, храните и торовете.

"Има добър стокообмен и се надявам, че със споразуменията, които подписахме днес и в социалната сфера, ще дадем по-голям тласък в следващите месеци в бизнес отношенията, добави Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От срещата на Г-20: САЩ, Канада и Мексико подписаха търговско споразумение
От срещата на Г-20: САЩ, Канада и Мексико подписаха търговско споразумение
Теменужка Петкова: Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България
Теменужка Петкова: Втората тръба на „Турски поток“ ще мине през България