НОВИНИ

Божидар Димитров за казуса с кирилицата: Не са нарочни тези приказки

"Смятам, че не са нарочни тези приказки. Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият политик. Не им е им е работата да навлизат в българската писменост. Абсолютно правилно Борисов анулира срещата. Аз бих направил същото", това коментира в студиото на "Денят започва" проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей по повод казусът с кирилицата и изказване на руският шахматист Анатолий Карпов, че тя идва от Византия. Той призна още, че, ако това е игра на политически шах, е много примитивна.

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 20.06.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас
Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей: В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков от къде идва азбуката. Един спортист от къде да знае. Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно. Не бива да се свързват двете неща - освобождението и създаването на азбуката. Едното ние, другото те ни освободиха безусловно.
Вчера без да знам, че ще се развие такъв скандал и се е случил, пуснах на медиите едно съобщение за нарочна експедиция в Македония, в която да направят снимки на икони, рисувани от македонски зографи. Написаните слова върху тези икони също доказват, че кирилицата е българска азбука.

В студиото на БНТ Димитров припомни исторически факти за създаването на глаголицата и обобщи, че кирилицата е създадена от Климент в Плиска и утвърдена вероятно в Преслав в първата година на столичния период.

"Путин не е Русия. През 2013 руският патриарх казва, че азбуката идва от България. Той трябва да бъде гост, ако не бъде, все едно сме ниска и примитивна държава."

Относно споразумението с Македония той заяви:

Божидар Димитров: Основното, което би трябвало да постигнем, е нашата програма за Македония. Това е една декларация, която трябва да подпишат, за да спрат кражбите на българска история. В Скопие си дават прекрасна сметка, че,ако спрат, децата им трябва да учат български и за това не е подписана вече пета година.

За спора Гърция - Македония той сподели, че Македония трябва да се откаже от това име, защото е земя изцяло на територията на Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха семейството на нападателя от Шанз-Елизе
Задържаха семейството на нападателя от "Шанз-Елизе"
Словенският актьор Гашпер Тич е бил намерен убит в апартамента си в Любляна​
Словенският актьор Гашпер Тич е бил намерен убит в апартамента си в Любляна​