НОВИНИ

Частни детективи на ръба на закона

Ако е достатъчно добър, няма как да разберете, че той е там и ви наблюдава. Истинският детектив се слива със средата. Най-често работи сам. Миналото му обикновено е свързано с полицията.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
09:08, 22.03.2016
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Професия детектив у нас обаче всъщност не съществува. Ние сме единствената страна в Европа, в която липсва закон за детективската дейност. Детективи обаче има. Както и хора, търсещи услугите им.

Марин Маринов, председател на Сдружението на частните детективи: “Хората затова се обръщат към нас, защото не вярват на полицията – например, че техният случай няма да излезе наяве, че информацията няма да изтече по някакъв начин, докато при нас това е невъзможно.”

Липсата на доверие в една система, създава нужда от алтернативна услуга.

Марин Маринов, председател на Сдружението на частните детективи: "Аз мисля, че този спад в доверието върви много от отдавна. Знаеме нивото на доверие към бившите колеги от МВР какво е в момента, то е абсолютно никакво. Идват при нас и казват вие сте последната ми надежда дайте да го накажем този по някакъв начин".

Детективската работа често е на ръба на закона. Понякога го и прекрачва.

Марин Маринов, председател на Сдружението на частните детективи: “Работиме на бариерата – ние я вдигаме и я пускаме по някой път, но се стремим да не минаваме от двете страни, или ако минаваме да е като така, имаше един мой приятел, който казва, че престъпление и пътно нарушение трябва да се вършат по възможно най-бързия начин.”

Статистиката показва, че българинът все по-малко търси услугите на детектив заради любов или ревност. Фирменото разузнаване, търсенето на изчезнали хора, проучванията по наказателни и граждански дела са твърдо начело. Както и желанието да получиш правосъдие по нетрадиционен начин.

Марин Маринов, председател на Сдружението на частните детективи: “Хората гледат много филми и това до известна степен пречи. Идвали са при нас – колко ще ни струва да бъде някой наказан пребит или да бъдат нарязани гуми или дайте да му сложим бръмбари в дома и такива неща, които естествено за никакви пари не бихме се захванали. Има такива най-смешни искания, най-злобарски искания смешни, не можете ли примерно да му отровите котката. Колко ще струва тоя човек да бъде така леко понатрошен, аз му казвам, че се е объркал и не сме нито бригада на чуковете, нито на кирките, ние сме хора, които се занимаваме с частно разузнаване.”

В интернет има стотици обяви на хора, представящи се за детективи. В Сдружението, което си има етичен кодекс обаче членуват 30-ина човека. Законът, който ще регламентира тази дейност все още не е на дневен ред. Докато регулацията в тази област стане факт, детективската дейност ще си е на ръба на закона, а за да отидеш встрани е нужна само една крачка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Стоянка Мутафова се хвана в “Капан за мишки”
Стоянка Мутафова се хвана в “Капан за мишки”
Хълк Хоган осъди таблоиден сайт за видеоклип... два пъти
Хълк Хоган осъди таблоиден сайт за видеоклип... два пъти