НОВИНИ

Дали за сърбите Тръмп не е новият Путин, пита вестник "Блиц"

"Тръмп обича сърбите", "Тръмп ни връща Косово", "Тръмп не е правил зло на Сърбия като Хилари Клинтън и нейния съпруг". Това са само някои от коментарите на гражданите на Сърбия за новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, в когото те сякаш виждат новия, само че американски Владимир Путин, пише белградският вестник "Блиц".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:28, 10.11.2016
Чете се за: 01:24 мин.
По света
дали сърбите тръмп новият путин пита вестник блиц

"Ако имах възможност да гласувам на американските избори, бих гласувал за Путин", казва в анкета на "Блиц" белградчанинът Стоядин. Може би той по най сбит начин описа онова, което гражданите на Сърбия мислят за американските избори и техните кандидати. Те не ги интересуват твърде много, но ако трябваше да избират, щяха да изберат по-малкото зло, пише изданието.

Гражданите на Сърбия не гледат благосклонно нито на Клинтън, нито на Тръмп, но не прощават на Клинтън бомбардировките през 1999 г., санкциите и безрезервната подкрепа за независимо Косово. Накратко, това е диагнозата защо сърбите "обичат" Тръмп, посочва "Блиц".

Радостта от победата на Тръмп забеляза и сръбският премиер Александър Вучич, който казва, че тя е изпитвана не само от гражданите, но и от мнозина членове на неговата партия.

Причините за това според Вучич са няколко. Първата е, че хората са чувствали, че от десетилетия са под натиск и сега им се струва, че той ще бъде по-малък. Втората причина, която ме тревожи, е че хората в Сърбия смятат, че винаги някой друг е виновен за всичките им неуспехи и избягват собствената си отговорност, посочва Вучич.

Третата причина е сръбският инат, малко дребно отмъщение, че виждат политическия край на някого, от когото са преживели неприятности, посочва сръбският премиер.

"Много се радвам, че Тръмп победи, той обича сърбите. Чух, че е казал, че ще ни върнат Косово, ако победи. Клинтън не я обичам заради нейния съпруг, когото тя подкрепяше докато той ни отнемаше Косово", казва Никола, млад човек, който сподели пред "Блиц" мнението си за победата на Тръмп.

"Надявам се, че победата на Доналд Тръмп ще промени отношенията между САЩ и Русия и смятам, че ще бъде по-трудно на европейските държави. Тръмп със сигурност ще разклати тази политическа върхушка", казва Шарович, депутат в сръбския парламент.

За лидера на националистическото движение "Двери" Бошко Обрадович победата на Тръмп показва, че "съществува една Америка, която не мрази сърбите". "Знаем добре, че съществува една друга Америка, която не мрази Сърбия, която не мрази сърбите. Надявам се, че тази Америка спечели на американските избори", каза Обрадович.

Анализаторът Джордже Вукадинович посочва пред "Блиц", че сърбите с ентусиазъм са приветствали и избирането на Буш и Обама, но нищо не се е променило. "Оказа се, че не е имало причина за този ентусиазъм", казва Вукадинович. Той изтъква, че ако има промени, те ще се отнасят за Русия, което косвено би могло да доведе до промени в политиката спрямо Сърбия и Балканите.

Според професора по политически науки в Загреб Деян Йович е нереално един американски президент да работи за руски интереси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановиха Златин Георгиев на работа в ИАРА
Възстановиха Златин Георгиев на работа в ИАРА
Учени доказаха, че жените са по-злопаметни
Учени доказаха, че жените са по-злопаметни