НОВИНИ

Даниел Митов: Срещата ЕС-Турция е разбираема

Българската позиция преди срещата Европейски съюз-Турция като цяло среща разбиране, каза в Брюксел министърът на външните работи Даниел Митов.

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 14.03.2016
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Той участва в редовен съвет, в който миграцията не беше в дневния ред. Въпросът обаче е бил обсъждан, а важната среща, на която ще се реши как да се овладее мигрантската криза, е в четвъртък и петък.

В края на миналата седмица премиерът Борисов изпрати писмо до лидерите на европейските институции, в което настоява България също да бъде включена в схемата за реадмисия с Турция, а падането на визите за турски граждани да стане по определения ред, след като се види дали

Турция изпълнява задълженията си по споразумението. Темата е била обсъждана и на среща между Даниел Митов и европейския върховен представител Федерика Могерини:

Даниел Митов министър на външните работи: На нея също представих нашата позиция, особено по двата основни елемента, а именно изричното записване на сухопътните граници между България и Република Турция, Гърция и Турция, и Черно море, с които да не се допусне евентуално създаването на нов миграционен маршрут, както и обвързването на визовата либерализация, ако изобщо до такава се стигне със спазване и прилагане на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция и което трябва да бъде обвързано с някакъв срок за мониторинг, за да се верифицира неговото истинско прилагане.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
80 хиляди души страдат от глаукома
80 хиляди души страдат от глаукома
Мигранти нахлуха в Македония /СНИМКИ/
Мигранти нахлуха в Македония /СНИМКИ/