НОВИНИ

В Германия преговорите за нови коалиции в Европарламента започнаха

В специално интервю за "По света и у нас" лидерът на "Алтернатива за Германия" Йорг Мойтен протегна ръка към евродепутатите от ВМРО да се включат в новата парламентарна група "Европейски алианс на народите и нациите". Заради високата избирателна активност в Германия десните популисти останаха доста под очакванията. Победителите от "Зелената партия" все още не са решили дали ще подкрепят Манфред Вебер за председател на Европейската комисия

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:35, 27.05.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света

"Алтернатива за Германия" се готви да влезе с 11 депутати в Европейския парламент, който всъщност възнамерява да ликвидира . Досега лидерът на партията, Йорг Мойтен, беше сам в Брюксел. След като грандиозният успех на изборите не се получи, сега върви подготовка за "грандиозна парламентарна група", както казва самият Мойтен. За това начинание е желана и българска подкрепа.

Йорг Мойтен, лидер на "Алтернатива за Германия": Не сме довършили разговорите. Още не познавам окончателните резултати, но чух, че г-н Джамбазки и неговата партия ще имат двама депутати. Той е изключително приятен колега, с когото вече имах личен разговор. Ако успеем да го спечелим за съвместна работа ще бъде от голяма полза за новата парламентарна група.

В разговорите с българските си колеги Йорг Мойтен едва ли ще обърне внимание на темата, която изтъкна в речта си на заключителното мероприятие от кампанията. Той поиска да бъдат намалени детските надбавки за българските и румънските граждани, които работят в Германия. И това независимо от факта, че те плащат данъци във Федералната република.

Йорг Мойтен, лидер на "Алтернатива за Германия": Ако се вгледате в това, което можете да купите тук с 194 евро и в България, ще видите, че там можете да купите много повече с тези пари. Това, което искаме да избегнем е социален туризъм . Затова предлагаме да се изплащат детски надбавки, равностойни на тези в съответната държава.

След изборите вчера, "Алтернатива за Германия" вижда своя основен политически опонент в "Зелените". Техният лидер Роберт Хабек се оттегли от комуникацията в социалните мрежи през декември. Въпреки това популярността му в Германия е огромна и дори е спряган за бъдещ канцлер. От позициита на втора политическа сила не бърза с решението за подкрепа на Манфред Вебер.

Роберт Хабек, лидер на "Зелените": Вебер има шанс да ни убеди. Ще видим дали с проевропейските партии ще можем да създадем мнозинство, което в парламента да подсили работата по опазването на околната среда. Това важи, както за г-н Вебер, така и за останалите кандидати.

Със силните резултати в Германия, "Зелените" могат да се превърнат в решаващ фактор за бъдещата управляваща коалиция в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канцлерът на Австрия беше свален от власт
Канцлерът на Австрия беше свален от власт
Румен Радев: Резултатите от изборите не опрощават политически грехове
Румен Радев: Резултатите от изборите не опрощават политически грехове