НОВИНИ

Доналд Тръмп предизвика Китай

Новият американски президент Доналд Тръмп опита да разведри напрежението със съюзниците в НАТО, допусна общи военни действия с Русия и се конфронтира с Китай. Коментар от Белия дом по повод изкуствени острови в Южнокитайско море нажежи до червено напрежението между Вашингтон и Пекин. Деян Йотов работи по темата.

bnt avatar logo
от БНТ
21:10, 24.01.2017
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Ангажиментът на Съединените щати към НАТО остава непоклатим. Това е заявил новият шеф на Пентагона Джеймс Матис в телефонен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Матис е уверил, че Вашингтон ще продължи да търси първо в Европа съюзници за защита на западните ценности.

Междувременно обаче администрацията на президента Тръмп подаде ръка и към Русия - за евентуални общи военни действия в Сирия.

Шон Спайсър, говорител на Белия дом: Ако има начин да се бием срещу "Ислямска държава", заедно с която и да било страна, било то Русия, разбира се, че ще го направим. Стига да ни съвпадат националните интереси.

Шон Спайсър обаче навлезе в бурни води с отговора на въпрос дали президентът Тръмп подкрепя позицията на номинирания за държавен секретар Рекс Тилърсън спрямо териториалния спор между Китай и няколко азиатски съюзника на Съединените щати в Южнокитайско море. Тилърсън заяви, че Вашингтон ще блокира достъпа на Пекин до изкуствените му острови там, сравнявайки изграждането им с анексирането на Крим от Русия.

Шон Спайсър, говорител на Белия дом: Съединените щати със сигурност ще защитят интересите си там. Въпросът е дали тези острови са в международни води, а не част от Китай. Тогава ще попречим международни територии да бъдат превземани от една държава.

Претенции към архипелага Спратли имат и Филипините, Виетнам, Малайзия и Тайван. А Китай си построи там военни летища. Външното министерство в Пекин недвусмислено предупреди Вашингтон да не се меси където не му е работа.

Хуа Чунин, говорител на външното министерство на Китай: Китай има безспорен суверенитет върху тези острови. Твърдо ще браним правата и интересите си в Южнокитайско море и настояваме за мирно решаване на споровете с преговори между пряко заинтересованите страни. Съединените щати не са сред тях и трябва да си мерят приказките, за да не застрашават мира в региона.

Говорителят Спайсър потвърди и позицията на Тръмп за преосмисляне на търговските отношения с Китай - заради ограничения достъп до вътрешния му пазар. Двустранни, а не многостранни търговски споразумения ще търси администрацията на Тръмп в името на американските интереси, коментира Спайсър денонсирането на споразумението за Тихоокеанския регион, предстоящото предоговаряне на това за Северна Америка и очакваната в петък среща във Вашингтон с британския премиер Тереза Мей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ла Ла Ленд е фаворитът за Оскарите тази година
"Ла Ла Ленд" е фаворитът за "Оскарите" тази година
Десетки варненци със срязани гуми на колите издирват извършителя
Десетки варненци със срязани гуми на колите издирват извършителя