НОВИНИ

Доналд Тръмп председателства заседание на Съвета за сигурност на ООН

Политиката на Иран и войната в Сирия са сред темите на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН. То привлече внимание, тъй като негов председател за първи път е американският президент Доналд Тръмп. Основна тема на заседанието е неразпространението на оръжия за масово поразяване.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:51, 26.09.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

В словото, с което откри заседанието на Съвета за сигурност, Доналд Тръмп обвини Китай за намеса в изборите за Конгрес през ноември срещу републиканската партия. Причината, според Тръмп, е неговата твърда линия спрямо Китай за търговията. Очаквано обаче, акцент беше темата за Иран - продължение от изказването на Тръмп пред Общото събрание на ООН.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Иранският режим изнася насилие, тероризъм и смут. Той се снабди незаконно със средства за своята програма за балистични ракети и разпространява тези ракети в целия Близкоизточен регион. Режимът е водещият в света спонсор на тероризма и разпалва конфликти в региона и далеч извън него.

Тръмп осъди и режима в Дамаск, заради употребата на химически оръжия срещу цивилни. В същото време благодари на Великобритания и Франция за партньорството със Съединените щати в конфликта.

;

Френският президент Еманюел Макрон отново призова към съгласувано поведение спрямо Техеран.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Членовете на Съвета за сигурност трябва да бъдат единни. Бяхме забележително единни по въпроса за Северна Корея през декември 2017 г. Бяхме единни и по въпроса за Иран през 2015-а. Въпреки възникналите различия, всички около тази маса следваме една и съща цел - да попречим на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Иран не участва в Съвета за сигурност, но президентът Хасан Рохани планира пресконференция след заседанието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В японския дворец пристигна специалния трон за новия император
В японския дворец пристигна специалния трон за новия император
Интеграцията на мигранти на пазара на труда
Интеграцията на мигранти на пазара на труда