НОВИНИ

Доналд Тръмп реши: Без американски мита за ЕС до 1 юни

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да запази до 1 юни временното изключване на ЕС от митата за внос на стомана и алуминий. Според съобщение на Белия дом от временното изключване ще се възползват още Канада и Мексико.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:34, 01.05.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Изключение за ЕС, Канада и Мексико от митата за внос на стомана и алуминий до 1 юни. Това е решението на американския президент Доналд Тръмп, който на 8 март въведе мита от 25 процента върху вноса на стомана и 10 процента върху вноса на алуминий. В края на март, той временно освободи от митата ЕС, а отсрочката изтичаше в полунощ на 30 април срещу 1 май. Европа е изнесла в САЩ през миналата година стомана за 5,3 милиарда евро и алуминий за 1,1 милиарда евро.

Канада и Мексико също се ползват от временното изключение. Президентът на САЩ обаче обвърза окончателно изключение за тези две страни с предоговарянето на северноамериканското споразумение за свободна търговия. Принципно споразумение за освобождаване от митата е постигнато и с Аржентина, Австралия и Бразилия. То ще бъде финализирано през следващиге 30 дни. Споразумение има с Южна Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Армения избират нов министър-председател
В Армения избират нов министър-председател
24-часова стачка на моряците в Гърция
24-часова стачка на моряците в Гърция