НОВИНИ

Отбелязваме 1 май - Международния ден на труда

Отбелязваме деня на труда и на международната работническа солидарност. Празникът, който вече 74 години честваме, се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за социални права.

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 01.05.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Началото се поставя на 1 май 1886 година в Съединените щати, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 хиляди работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. При протестите има четирима убити и много ранени. В България денят на труда е един от официалните празници. За първи път е честван през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.


Синдикатите у нас организират чествания по повод деня на труда. Конфедерацията на труда "Подкрепа" организира празнично шествие от 11.00 ч. от пл. "Света Неделя" до музея "Земята и хората", където от 12.30 ч. започва концерт "Рок за труда".

КНСБ ще отбележи 1 май в цялата страна. В София в 10:30 часа пред НДК ще бъде поставена шатра, в която ще бъде организиран мобилен синдикален информационен център за безплатни трудово-правни консултации. Родители излизат днес от 11:00 часа на протест пред парламента.

БСП организира протест, обявен срещу корупцията, мизерията и бедността. Началото е в 11:00 часа пред Паметника на Незнайния войн. Протестното шествие ще мине през площад "Александър Невски" по бул. "Г.С.Раковски", бул. "Дондуков" до площад "Независимост" пред Министерския съвет. В 12:00 часа е началото на митинга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
24-часова стачка на моряците в Гърция
24-часова стачка на моряците в Гърция
Украйна е получила правата доставка американски противотанкови ракети Джавелин
Украйна е получила правата доставка американски противотанкови ракети "Джавелин"