НОВИНИ

"Образите, които помнят вместо нас" - фотоизложба по случай 120 години БТА

Българската телеграфна агенция чества 120- годишнината си с фотоизложба на Моста на влюбените. 58 кадъра ни връщат към близкото минало чрез "Образите, които помнят вместо нас". Посещение на Фидел Кастро в България и среща на Тодор Живков с Муамар Кадафи в Либия са сред интересните събития, представени през погледа на фоторепортерите. С изложбата се открива и петото издание на фестивала "Фотофабрика".

Айше Сали
от Айше Сали
20:45, 30.04.2018
Чете се за: 00:45 мин.
Още

История, която започва с манифестация за 24 май 1987 г. и завършва със снимка на президентите Румен Радев и Росен Плевнелиев. Професионалните качества са водещи при подбора на кадрите от най-големия фото архив в България, но случайността нарежда пъзела на живота от последните 30 години.

Борислав Чалъков, БТА: Едва ли някой може да се похвали - такава история и богатството на тази история е заключена в около 5 милиона кадъра.
доц.Георги Лозанов, куратор на изложбата: Голямата история трябва да е разказана чрез малка човешка история. През тази история да се огледа по-голям процес. И още нещо - кадърът, който е малко парченце от реалността, колкото се може повече да възстановиш по него за цялата картина.

С изложбата организаторите се изправят пред отказа от памет на обществото. Фотографската машина на времето ни връща както към откриването на паметника 1300 години България и незабравимия Валери Петров, така и към срещите на севернокорейския лидер Ким Ир Сен с български фолклорен състав и Първомайското шествие в деня, когато радиооблакът от Чернобил достига България.

Еми Барух, директор на фестивала "Фотогабрика": Сега ние сме в собствената си история, в собственото си минало, с герои, които познаваме и днес участват в обществения и политически живот.

Чрез образите всеки може да направи свой прочит на историческата картина, а може би и да открие прозорец към себе си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скрита камера: Как протича психотестът за оръжие?
Скрита камера: Как протича психотестът за оръжие?
Паметникът на Бузлуджа вече е под постоянна полицейска охрана
Паметникът на Бузлуджа вече е под постоянна полицейска охрана